Ledelse

Pave Frans sikrer tredjeplassen på Fortunes liste over verdens 50 beste ledere.

Verdens 50 beste ledere

Fortune har kåret verdens beste ledere, og på listen står alt fra paven til 23-årgamle Øya-aktuelle Chance the Rapper.

Publisert Sist oppdatert

Fortune har for fjerde året på rad lansert sin liste over de 50 beste lederne verden over – mennesker som forandrer verden og inspirerer andre til å gjøre det samme, innen næringslivet, de offentlige, filantropi og kunst. På listen finner man et bredt spekter av mennesker fra alle deler av verden, i alle bransjer, og i alle aldre.

Man finner noen statsoverhoder, som Tysklands Angela Merkel, Canadas Justin Trudeau, Taiwans Tsai Ing-Wen og Litauens Dalia Grybauskaitė. Og andre politiske skikkelser, som Londons borgermester Sadiq Khan, tidligere amerikansk visepresident under Obama, Joe Biden, og De Forente Arabiske Emiraters lykkeminister Ohood Al Roumi.

Frivillighet og aktivisme

Foto Tysklands forbundskansler Angela Merkel tar tiendeplassen på Fortunes liste over verdens 50 beste ledere. Ikke på listen: Donald Trump. (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Personer med altruistiske motiver er også godt representerte på listen. Frank Mugisha, den ugandiske forkjemperen for seksuell frihet og åpenhet i Uganda; Tamika Mallory, Linda Sarsour, Bob Bland, og Carmen Perez – de fire kvinnene som grunnla Kvinnemarsjen mot Washington.

På 14. plass ligger den tidligere danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt, som nå er leder for barnerettighetsorganisasjonen Save the Children, og på fjerdeplass kommer Melinda Gates, styreleder i veldedighetsorganisasjonen Bill & Melinda Gates Foundation.

Topp tre

1) Theo Epstein, president i basketballklubben Chicago Cubs. Han gjorde en massiv omveltning i klubben, som førte til at de vant sitt første trofé på 108 år.

2) Jack Ma, grunnlegger og styreleder av Alibaba Group, det kinesiske teknologiselskapet som driver med både netthandel, betalingsløsninger, søkemotorer og skyløsninger. Han har også vist seg å være forkjemper for globalisering og frihandel.

3) Pave Frans (opp én plassering fra fjoråret). Paven har ikke bare gjort store ting for å bryte ned tradisjonelle katolske syn på for eksempel LHBT-miljøet, men er også en streng kritiker av samvittighetsløs kapitalisme.

Kilde: Fortune

Ildsjelene

Fortunelisten er også spekket av gründere, kunstnere, artister og idrettspersonligheter verden over.

Tesla- og SpaceX-grunnlegger Elon Musk får sin jomfrutur på listen, på en 30. plass, mens Amazon-sjef Jeff Bezos må nøye seg med en femteplass i år, etter å ha toppet listen i fjor.

Basketballstjernen LeBron James står på listen. Artisten Shakira blir nevnt. Den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie får en 42. plass, og Øyafestivalen-aktuelle Chance The Rapper kommer akkurat med på listen, på en 46. plass.

Hele listen finner du her.

Kriteriene

Fortune har valgt ut ledere ut i fra tre kriterier, eller tre måter for hvordan personen er innflytelsesrik:

  • Anerkjenner realitetene, men inspirerer samtidig til optimisme.

  • Å være fysisk samlende, som paven på sine mange reiser, og kvinnemarsjen, som fikk millioner av mennesker til å komme sammen om et felles mål.

  • Bygger broer, og tør å se situasjoner fra et nytt perspektiv.

Powered by Labrador CMS