Ledelse

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil styrke vernet av varslere i arbeidslivet

Vil endre varslingsregler

Det ligger an til en endring av arbeidsmiljølovens regler for vern av varslere før sommeren. Men mange av arbeidsgiverorganisasjonene er kritiske til flere av regjeringens forslag.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la nylig frem sitt forslag til endringer av regelverket for vern av arbeidstakere som varsler om kritiske forhold på arbeidsplassen.

Forslaget er nå til behandling i Arbeids- og sosialkomiteen, som har frist til 16. mai med å legge frem sin innstilling, skriver Infotjenester.

Regjeringen foreslår følgende tre konkrete endringer:

Innleid arbeidskraft skal også få et varslervern:

  • I dag gjelder reglene bare for virksomhetens egne ansatte. Innleide arbeidstakere kan også få kjennskap til kritikkverdige forhold i innleiers virksomhet. De bør derfor være omfattet av det samme vernet som virksomhetens egne ansatte når de sier fra

Alle virksomheter med ti ansatte eller flere blir pålagt å ha rutiner for hvordan varsling og varslere skal ivaretas:

  • Forskning viser tydelig at det varsles mer og at varslerne blir behandlet bedre i virksomheter som har rutiner for varsling

Myndighetene skal ha taushetsplikt om hvem som har varslet dem:

  • Det er alltid lovlig å varsle tilsynsmyndigheter og andre offentlige myndigheter. I dagens regelverk kan det være uklart om varslerens identitet kan hemmeligholdes. Den utvidede taushetsplikten vil gjøre det tryggere å varsle til offentlige myndigheter

I høringen som nylig ble avholdt i Stortinget, lot ikke kritikken fra KS, NHO og Virke vente på seg:

Margrethe Meder i NHO sa under høringen at de er grunnleggende positive til bestemmelser om varsling i arbeidslivet, men mener at den delen av forslaget som omhandler plikt til rutiner er byråkratiserende.

– NHO er ikke mot at det utarbeides rutiner, men vi er opptatt av at det først og fremst er bedriftskulturen det må jobbes med, og den kan ikke reguleres gjennom lov. Etter forslaget skal det utarbeides varslingsrutiner dersom forholdene tilsier det, noe vi mener er et godt utgangspunkt. For virksomheter med mer enn 10 arbeidstakere er denne plikten ubetinget. Denne bestemmelsen er etter vår oppfatning byråkratiserende, og vil påføre små bedrifter unødig merarbeid, sa Meder i høringen, sa hun i høringen.

Powered by Labrador CMS