Ledelse

3 hersketeknikker – og noen råd om hvordan du kan håndtere dem

Publisert Sist oppdatert

Det var filosofen og psykologen Ingjald Nilsen som, helt tilbake i 1945, først utviklet begrepet hersketeknikker. Siden, på syttitallet, ble begrepet popularisert av sosialpsykolog Berit Ås, men temaet ser på ingen måte ut til å være utdebattert. Det kommer stadig nye bøker om hersketeknikker. Her hjemme ga Dagsnytt 18-programleder Sigrid Sollund høsten 2017 ut boken «Hersketeknikker – nyttige og nådeløse». I Sverige har Rebecka Bohlin og Sara Berg skrevet boken «Fem härskartekniker, femtio motståndsstrategier».

Gå foran med et godt eksempel

Det svenske magasinet Chef har i sin desemberutgave en omtale av Bohlin og Bergs bok der de lister opp noen av de måtene man kan møte hersketeknikker på. Om du utsettes for dem, eller om du ubevisst utøver hersketeknikker som leder. Dette er tre av forfatternes råd for å skape bedre stemning på arbeidsplassen:

Ikke bli en del av den «spøkefulle» sjargongen i situasjonen, da motvirker du en mer profesjonell og respektfullt tone.

Hersketeknikk: Usynliggjøring
Råd: Still spørsmål til folk som ikke pleier å få spørsmål. La de som ikke pleier å få skinne bli midtpunkt..Når du oppdager at folk ikke lytter til deg når du selv snakker, forsøk deg på litt taushet. Vent på oppmerksomheten deres. En slik markering gjør det vanskeligere å fortsette med nedlatende oppførsel.

Hersketeknikk: Latterliggjøring
Råd:
Gi beskjed. Du trenger ikke nødvendigvis si så mye. Det kan holde å si at du ikke vil bli snakket til på den måten. Hvis den andre sier at det bare var en spøk, kan du svare at det var en spøk du ikke satte pris på. Det var ikke morsomt for deg. Ikke bli en del av den «spøkefulle» sjargongen i situasjonen, da motvirker du en mer profesjonell og respektfullt tone.

Hersketeknikk: Tilbakeholding av informasjon
Råd: Se på spørsmål som har med intern kommunikasjon å gjøre. Gå foran med et godt eksempel, del informasjon som kan komme andre til gode – helt til alle som bør ha innsikt i informasjonsgrunnlaget har fått det. Identifiser og still spørsmål ved uformelle grupper som innebærer ekskludering av andre. Husk å også se på din egen krets.

Still spørsmål

Sigrid Sollund, som både ser og møter hersketeknikker som programleder i Dagsnytt 18, tips er at man holder hodet kaldt, tar et skritt tilbake og analyserer situasjonen når man oppdager at man er utsatt for en eller annen hersketeknikk.

I et intervju med VG sier hun at det nesten alltid er mest konstruktivt å vende det som skjer tilbake på den som driver med hersketeknikkene. For eksempel ved å spørre hva vedkommende mente med det han eller hun sa eller gjorde, og hvorfor han eller hun gjorde akkurat det. Slik kan du ifølge Sollund få oppmerksomheten bort fra deg og over på avsenderen, som kanskje på komme med en pinlig forklaring.

Powered by Labrador CMS