Ledelse

7 veier til selvledelse

Publisert Sist oppdatert

I mange deler av arbeidslivet stilles det høye krav til at man selv skal ta ansvar og initiativ. Men hvordan blir man bedre rustet til å klare dét? Nicolas Jacquemot, svensk etnolog, forfatter, PR-konsulent og doktorgradsstudent ved School of Business i Leicester stilte seg spørsmålet, og skrev en bok som han hevder gir svar.

Lære seg selv å kjenne

I boken sin går han igjennom den nyeste forskningen på området, melder Personal och Ledarskap. I et intervju med det svenske magasinet sier Jacquemot at det å selv kunne sette seg mål, planlegge oppgaver og gjennomføre dem på en måte som passer en er en kilde til engasjement og motivasjon. Ulempem er, mener han, at medarbeiderne ikke er trent i å ta dette ansvaret og i å ha denne friheten. Man føler seg lett overveldet, noe som kan gi grobrunn for stress. Det kan være vanskelig å sette grenser og prioritere når fleksibiliteten er stor og oppgavene komplekses.

Personal och Ledarskap gjengir syv steg til selvledelse som er listet opp i Jacquemots bok «Självledarskap – Konsten att hitta rätt i livet och på jobbet». Dette er overskriftene:

* Selverkjennelse
* Selvkontroll
* Motivasjon
* Fokus
* Stresshåndtering
* Utholdenhet
* Å belønne seg selv


Selvledelse er noe man trene på og bli flinkere til, og det å lære seg selv å kjenne – selverkjennelse – er helt grunnleggende hvis man bli flinkere i selvledelse, ifølge Jacquemot. Vær oppmerksom på egne tanker og følelser, reflektere rundt hva du sier og gjør og observer hvordan du fungerer med kolleger og venner. Tenk også igjennom hvilke verdier som er viktigst for deg i livet og på jobben.

Husk belønningen

Punktet om selvkontroll handler om å ikke la følelser og impulser styre på en måte som gjør at du hele tiden velger det som gir en kortsiktig belønning fremfor det som er best å gjøre for å få langsiktige resultater.

Motivasjon, utholdenhet og evnen til å konsentrere seg og prioritere er andre faktorer som spiller inn. Det gjør også stresshåndtering, som Jacquemot beskriver som en viktig ingrediens for selvledelse. Og - til slutt: Husk å belønne deg selv når du har lagt ned en god innsats og nådd målene dine. Nicolas Jacquemot mener vi har en tendens til å bruke for mye tid på å fundere på hva vi gjorde feil og for lite tid på å rette oppmerksomheten mot det vi gjorde riktig.

Utfordrende for ledere

Selvledelse er en utfordring både for medarbeidere og ledere. Det konstaterer Kjersti Hatlevoll og Geir Thompson i den norske boken «Selvledelse», som kom ut i ny utgave tidligere i år. Mange lederutviklere får ofte høre fra ledere at de sliter med å få tid til å gjøre jobben sin, og Hatlevoll har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse at noe av det som går igjen er at ledere opplever at de ikke får tid til de langsiktige lederoppgavene; som strategisk arbeid, oppfølging av medarbeidere og «egne» oppgaver som å skrive rapporter, forfatte saksinnlegg og utvikle virksomheten videre.

Mange ledere bruker mye tid på operative hasteoppgaver, og føler at de ikke får tid nok til de oppgavene som krever ro og tid til refleksjon, ifølge Hatlevoll.

Hatlevoll har gitt noen tips om hvordan du kan bli flinkere til å lede deg selv. Listen hennes ligner på listen til Nicolas Jacquemot. Dette er overskriftene i Hatlevolls tips:

  • Ta regi i eget liv
  • Hva motiveres du av?
  • Observer deg selv
  • Sett deg mål
  • Øv på krevende oppgaver
  • Sørg for å skjerme deg

Les hele intervjuet med Hatlevoll og mer om hvert enkelt av tipsene ovenfor i denne artikkelen:

Powered by Labrador CMS