Ledelse

Daglig leder i kommunikasjonsbyrået Viis, Christian Sømme, slår et slag for en gammel Kindle–variant når han skal lese bøker.

Antikk og digital

Daglig leder i Viis kommunikasjonsbyrå, Christian Sømme, har ­dessverre ikke rukket å lese noen bok. Det stopper ham imidlertid ikke fra å anbefale sin gammeldagse måte å lese digitale bøker på.

Publisert Sist oppdatert

I november 2007 slapp Amazon sin Kindle (lesebrett, journ.anm.), som allerede da så ut som en nokså antikk greie, forteller Sømme. Over 10 år senere har Kindle kommet i stadig nye versjoner. Teknologien virker fortsatt temmelig gammeldags, men er likevel høyt elsket av mange.

– Jeg har skaffet meg min egen etter et besøk i USA denne våren. Den ble sendt til døra til en kompis som jeg bodde hos, men jeg kunne også ha plukket den opp på ikke mindre enn 20 forskjellige pick up–steder i nærheten, slik som Posten og DHL har på Nationaltheatret stasjon i Oslo. Jeg trodde da at jeg ikke fikk Kindle i Norge. Det er feil. Den er til salgs mange steder nå, sier han.

Han beskriver Kindle som en pussig sak: Det er klart at det hjelper for overlevelsen å ha Amazon i ryggen. Der har de flere titler til salgs enn du noensinne vil kunne lese, og også muligheter for å slenge inn en slump penger til månedsabonnement for å lese alt du vil.

– Ikke alle abonnementene er tilgjengelig for oss i Norge. Men, litteraturutvalget er uansett enormt. Under handleturen velger du bare Kindle i stedet for papir. Etter litt oppsett som du gjør unna første gangen, så dukker litteraturen automatisk opp på Kindle-en din nesten problemfritt. Litt tid har det imidlertid tatt, noen ganger, medgir han.

Ark og flere andre bokhandlere kan dessuten automatisk sende e-bok–kjøpene hans til Kindle. Han kan dessuten sende mail med pdf–er som dukker opp på lesebrettet. Etter litt flikk fungerte dette fint, forteller han

– For min del er ikke Kindle noe nytt bekjentskap. Kindle kommer også som app for iPhone. Jeg har hatt Kindle–app lenge. Reisehåndbøker, fagbøker og skjønnlitteratur følger med meg i min iPhone hele tiden. Det tar ingen ekstra plass. Jeg kan markere skrift med ulike farger og legge til kommentarer. Alt dette synkroniserer seg nå over til Kindle–lesebrettet mitt. Det kjøpte jeg i svart / hvitt–utgave. Årsaken var at jeg er avhengig nok som det er av min iPhone og føler en annen ro med bok i hånd. Kindle i svart / hvitt passer godt inn der. Den har en prosessor som minner om noe som ble laget på 1700–tallet, markeringen skjer kun i svart / hvitt, den er i billig plast og den er litt krøkkete å navigere på, utdyper han.

Så hva skal han med den da, siden den er både krøkkete, utdatert og nærmest antikk teknologisk?

– Den er god å lese på – til og med i solen. Den har en matt skjerm som du enkelt kan lysregulere. Den bruker lite strøm og ladingen varer lenge. Synkroniseringen gjør at jeg kan fortsette der jeg slapp på iPhone–en min. Du kan dessuten kjøpe den med farger. Det har jeg ikke testet. Min refleksjon da har vært at poenget var noe mer boklignende i svart / hvitt–tradisjon. Skulle jeg først begi meg inn på farge–lesebrett, som også er vesentlig dyrere, så ville jeg ha kjøpt meg en rimelig iPad som også gir mange andre muligheter, forklarer han.

Alternativ til Kindle

Et annet lesebrett som er noe enklere å laste ned norske bøker på, er Pocket Book. Dette lesebrettet har omtrent den samme gode leseopplevelsen og de samme funksjonene som Kindle, og ligger i samme prisleie – mellom 1000 og 1500 kroner, avhengig av tilbud og hvor du kjøper den.

Med Pocket Book kan man registrere seg hos norske ebokhandlere som ebok.no og Norli. Kjøper man så en ebok derfra, skal den lastes direkte ned på din Pocket Book.

Ledernes boktips

Vi går inn i feriemodus, og ser frem mot en velfortjent pust i bakken etter en kald vinter og en lang vår. Da er det få ting som passer bedre enn gode boktips. Også før denne ferien har Ukeavisen Ledelse bedt ledere om å anbefale litteratur. Bøkene kan gi deg underholdning, faglig påfyll eller kanskje noen nye tanker?

Anbefalingene denne gangen er en god miks av fag- og skjønnlitteratur. I tillegg får du et tips om hvordan du kan lese bøkene dine, dersom du ikke er en av dem som fortsatt sverger til det fysiske formatet, da. Hver dag denne uke vil det bli anbefalt en ny bok. God lesing!

Powered by Labrador CMS