Ledelse

Nora Mørk har truet med å slutte på landslaget, blant annet på grunn av manglende støtte i forbundet.

Ballen som burde vært lagt død

Frykter håndballforbundet at spillerne på herrelandslaget skal bli dømt, etter å ha delt bilder av Nora Mørk i garderoben?

Publisert Sist oppdatert

Det er så man knapt kan tro hva man leser: Norges beste håndballspiller opplever sitt livs mareritt, og får telefonen hacket. Bildene spres i rekordfart, også i hennes eget miljø. Og håndballforbundet velger å gå inn i en diskusjon med henne i media, fremfor å støtte henne.

I oktober finner Nora Mørk ut at hennes kollegaer på det norske herrelandslaget sitter på bildene, og at de har vist dem frem til hverandre. Der spiller blant annet barndomsvenner av henne. Heldigvis tar de til fornuften, kontakter Mørk og sletter bildene, ifølge landslagets kaptein Bjarte Myrhol.

Men det er lenge siden det var oktober. Akkurat nå spiller herrelandslaget EM i Kroatia. Bare at denne saken kommer opp nå – forteller mye om håndteringen av den. I november skal kvinnelandslagets trener, Thorir Hergeirsson ha kontaktet generalsekretær Erik Langerud, og varslet om at gutta satt på bildene av Mørk. Her starter også uenigheten om hva som har skjedd:

– Jeg ga disse opplysningene videre til mine overordnede 3. november, sa islendingen til VG – og bekreftet at det var snakk om generalsekretær Erik Langerud i håndballforbundet.

– Thorir og jeg har nok forskjellig oppfatning av budskapet i den samtalen. Det har vi også snakket om. Utover det er det Kåre Geir Lio (håndballpresidenten) som uttaler seg på vegne av NHF, skrev Langerud i en SMS til VG.

Hevder at de ikke kjente til saken

Både Lio og Langerud har flere ganger uttalt til familien Mørk at de ikke kjente til at bildene sirkulerte blant herrelandslagsspillerne. Nå har også Thorir Hergeirsson fått pålegg av ledelsen i håndballforbundet om ikke å uttale seg mer om saken. Kåre Geir Lio er mannen som skal uttale seg fremover.

Vi har ikke råd til at vår beste spiller slutter på landslaget på grunn av klønete ledelse

Da Nora Mørk kritiserte ledelsen i media tirsdag, satte hun i gang en svært delikat og ressurskrevende sak samme dag som Norge hadde en avgjørende kamp mot Østerrike i EM. Det viser seg at hun hadde bedt om en offentlig beklagelse fra ledelsen i forbundet. Den har de tydeligvis vært for stolte til å kunne gi. I stedet sendte de Mørk et personlig brev, der de beklaget andre ting enn sin egen håndtering av saken.

Frykter dommer?

Nora Mørk har bygget et team rundt seg, og har klart å identifisere en rekke personer som har spredt og delt de stjålne bildene av henne. Mange av disse har fått bøter. Er det dette håndballforbundet frykter at skal skje med herrelandslagsspillerne som har spredt bildene seg i mellom? Forbundet nektet også Mørk fri tilgang på advokat, slik andre idrettsutøvere i for eksempel langrenn har fått tidligere – til og med etter dopingdommer.

Spørsmålet om hvem som lyver melder seg i rekordfart i denne saken. Hvilke rygger dekkes, og hvem har mest å hente på å skyve dette under teppet mens EM pågår? Og hvor vanskelig er det å forstå et varsel om at bildene har spredt seg til herrelandslaget? En slik varselmelding husker man – den kan ikke bagatelliseres som et generelt varsel, slik ledelsen i håndballforbundet prøver på.

Tragisk utvikling

Onsdag ble det kjent at Østeuropeiske aviser har trykket bildene av Nora Mørk. Etter noen få timer hadde over 42.000 lesere sett bildene. En ny vanskelig oppgave med å få fjernet bildene er igangsatt, med advokat Jon Christian Elden i spissen.

Personalledelsen håndballforbundet har vist i denne saken har store mangler. Kan ledelsen slå seg på brystet og si at de har tatt vare på Nora Mørk i denne saken? Vår egen, og kanskje verdens, største håndballstjerne.

Nå er det på tide å legge inn ressurser på å ta vare på spilleren, og samtidig gi en tydelig offentlig beklagelse til spilleren for håndteringen av saken. Deretter bør ledelsen spille på lag med Mørk, i arbeidet med å få fjernet bildene og med å få straffet lovbryterne.

Vi har ikke råd til at vår beste spiller slutter på landslaget på grunn av klønete ledelse. Det har vi dessverre sett skje før innen andre idretter.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS