Ledelse

Danske Banks norske sjef, Thomas Borgen, går av. Her fra 2014.

Danske Banks norske toppsjef går av etter hvitvaskingsskandale

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør i Danske Bank, Thomas F. Borgen, har informert styret i banken om at han ønsker å fratre sin stilling som følge av hvitvaskingssaken i Estland.

Det skriver banken i en børsmelding onsdag morgen.

– Det er åpenbart at Danske Bank ikke har levd opp til sitt ansvar i saken om mulig hvitvasking i Estland. Det er dypt beklagelig, sier Borgen.

Banken legger i dag frem en intern gransking av saken, som blant annet dreier seg om at penger fra Russland og Aserbajdsjan angivelig har blitt hvitvasket gjennom Danske Banks filial i Estland i tidsrommet mellom 2007 og 2015. Ifølge den danske avisen Berlingske Business skal minst 53 milliarder danske kroner ha blitt hvitvasket. Granskingen har pågått i ett år.

Banken selv har ikke lagt frem tall ennå. Det er anslått at Danske Bank har tjent halvannen milliard danske kroner på de mistenkelige transaksjonene. Styret har imidlertid vedtatt å donere en tilsvarende sum til en stiftelse som jobber for å bekjempe øknomisk kriminalitet.

Danske Bank har også engasjert et eksternt advokatbyrå for å undersøke ledelsens håndtering av saken. De konkluderer med at Borgen har fulgt opp alle sine juridiske forpliktelser.

Likevel mener Borgen det er riktig at han går av. Det har vært klart for ham en stund, skriver han i pressemeldingen.

– Jeg drøyde avgjørelsen fordi jeg ville bidra til å hjelpe banken gjennom den vanskelige perioden frem til presentasjonen av granskingen, sier han.

– Banken har åpenbart en stor jobb foran seg, med den har et godt fundament og er godt forberedt på fremtiden, mener Borgen.

Styreleder Ike Abderseb beklager Borgens avgang.

– Vi har naturligvis diskutert situasjonen fortløpende. Jeg deler hans vurdering og respekterer hans beslutning, som jeg mener er korrekt, skriver han i børsmeldingen.

Borgen blir sittende i stillingen som administrerende direktør i Danske Bank frem til en ny leder har blitt utnevnt.

Powered by Labrador CMS