Ledelse

Dårlig ledelse fører til mistrivsel og jobbskifte

God ledelse er i liten grad det som får ansatte til å bli værende, men dårlig ledelse er i stor grad det som gjør at de drar.

Publisert Sist oppdatert

Man skulle kanskje tro at det som gjør at du trives på en arbeidsplass også er det som gjør at du mistrives hvis det ikke er til stede. Altså, hvis du har interessante oppgaver trives du, og har du kjedelige oppgaver mistrives du. Gode kolleger gjør at du trives, dårlige kolleger ikke. God ledelse gjør at du trives, dårlig ledelse gjør at du ikke trives.

Men slik er det ikke nødvendigvis, ifølge en ny, dansk undersøkelse gjennomført av ledelseskonsulentene Teglkamp & Co, hvor i underkant av 1.000 danske ansatte har deltatt.

De kommer fram til at de faktorene som gjør at du elsker jobben ikke er de samme som gjør at du vil bort. Og lederens jobb oppe i alt dette ser ut til å være mer å hindre at folk forsvinner enn at folk blir.

Veien til trivsel

I undersøkelsen er det helt klart arbeidsoppgavene som står i fokus som kilde til trivsel – at oppgavene er interessante, at de greier å løse dem og kan påvirke dem. 80 prosent svarte at interessante oppgaver er sentralt for at de trives, og 79 prosent at det er viktig for trivselen at de har innflytelse på hva oppgavene er og hvordan de løser dem. 69 prosent mente også at de måtte føle seg kompetent til å løse oppgavene for at de skulle trives.

Av de som ikke trives er 82 prosent aktivt jobbsøkende

Langt nede på listen kommer god ledelse. Bare halvparten av deltakerne i undersøkelsen mener at en god leder er en viktig kilde til trivsel på arbeidsplassen.

Svært negativt med dårlig ledelse

Trivsel og mistrivsel fungerer ikke på helt samme måte, ifølge undersøkelsen. Som nevnt innledningsvis er det konkurrerende krefter som fører til de to opplevelsene. De to faktorene som i minst grad førte til trivsel – god ledelse og følelsen av at tiden strekker til – er de som i størst grad fører til mistrivsel hvis de ikke er til stede.

Dårlige kolleger og manglende kompetanse virker å være de faktorene som i minst grad har evnen til å skape mistrivsel.

Dårlig trivsel = sykefravær

Undersøkelsen sammenlignet også trivselen med sykefraværet hos deltakerne, og sammenhengen er tydelig: jo lavere trivsel, desto høyere sykefravær. Av deltakerne som totalt sett oppga at de trives hadde hele 85 prosent under fem dager sykefravær. På motsatt side hadde bare 46 prosent av de som ikke trivdes under fem dager sykefravær.

Hele 26 prosent av deltakerne som svarte at de ikke trives på jobb hadde over 15 sykedager, mot bare åtte prosent av dem som trivdes.

Av de som ikke trives er også hele 82 prosent aktivt jobbsøkende, mot bare 33 prosent av dem som sier de trives. Bare to prosent av de som mistrives svarer at de ikke tenker på å bytte jobb, mens syv av ti av dem som trives sier at de ikke tenker på å få seg ny jobb.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS