Ledelse

Derfor bør dere unngå å bli «enige om å være uenige»

Publisert Sist oppdatert

I jobbsammenheng er det ikke til å komme unna å havne i situasjoner der man er rykende uenige. Hvilke produkter skal man satse på, hva er strategien vår, hvem bør vi ansette, hva er realistiske produksjonsmål, hvordan kutte kostnader, hvem skal vi si opp, hva er riktig måte å gjøre ting på.

Det finnes uendelige måter å være uenige på, og sikkert like mange måter å løse dem på. Men av og til blir uenigheten fastlåst. Man kommer ingen vei med diplomati, ender opp med å si «ja, nei, vi får vel bare være enige om å være uenige, da» og inngår et kompromiss som ingen egentlig kan leve godt med.

Det er en svært dårlig løsning, ifølge Cannon Thomas, psykolog og høgskolelektor ved Universitetet i California.

Det er det to viktige grunner til:

  • Ingen av de involverte i uenigheten sitter igjen med en følelse av at løsningen er gunstig.

  • De involverte i konflikten greier ikke å forenes om en løsning, og er fortsatt splittet i stedet for å være samlet. Det kan gjøre det vanskeligere å jobbe sammen i tiden som kommer.

Det finnes alltid en løsning

Du bør aldri gå inn i en uenighet med overbevisningen om at den eneste løsningen er din egen, skriver Thomas hos Psychology Today. Han mener at man heller bør følge disse stegene for å finne en løsning som alle parter ikke bare kan leve med, men bli fornøyde med:

  • Gå gjennom saken og finn informasjonen som støtter ditt ståsted. Allerede her begynner du sannsynligvis å se at saken ikke er så krystallklar som du kanskje mente at den var.

  • Prøv å se saken fra motpartens perspektiv, og gå gjennom informasjonen som peker i motsatt retning av ditt syn. Se spesielt etter den informasjonen som faktisk motbeviser dine påstander.

  • Sett dere ned sammen, og trekk fram den mest relevante og pålitelige informasjonen fra begge leirer, og let etter overlappende og motstridende meninger. Her er det viktig å anerkjenne den andre partens meninger og vise at du forstår hvorfor personen tenker og mener som han eller hun gjør.

  • Finn ut hva dere er enige om, og legg det til sides. Bruk nå tid på å løse opp i de faktiske uenighetene.

Hvordan forebygge konflikt?

Eksperter på konfliktbehandling Erica Grunnevoll i Coach Team og psykolog Jan Atle Andersen forklarer hvordan i denne videoen:

Se hele videoen om konflikthåndtering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS