Foto

Dreamstime

Derfor tar folk snarveier i jobben – selv om det er farlig

Publisert: 29. oktober 2018 kl 08.53
Oppdatert: 22. februar 2019 kl 10.39

I arbeidslivet er det ikke et ukjent fenomen med alt for mye å gjøre og alt for lite tid å gjøre det på. Mange ser seg derfor ofte rundt etter teknikker for å løse oppgavene sine raskere enn det som kanskje er vanlig. Man tar snarveier.

Isolert sett er sannsynligvis snarveier ikke spesielt skadelige, men når hele arbeidsplasser begynner med det kan det gå ut over både kvalitet og sikkerhet, og i verste fall resultere i fatale ulykker.

I mange tilfeller ser det også ut til at snarveiene blir tatt vel vitende om risikoen som er forbundet med dem. Hva er det som gjør at mennesker tar disse snarveiene, selv når risikoen er både stor og kjent?

Det har førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Universitetet i Waterloo, James Beck, forsøkt å finne ut. Sammen med to kolleger har han gjennomført et eksperiment for å finne ut hva som gjør at mennesker trosser både liv og helse for å få arbeidsoppgavene sine unna litt raskere.

I eksperimentet tok deltakerne rollen som flygeledere. Målet var å lande alle flyene trygt, og i tide. De kunne enten gi instrukser til kapteinene om å fly etter standard rute eller å ta «snarveier». Standardrutene var risikofrie, men tok lenger tid. Snarveiene var raskere, men for hvert sekund utenfor angitt rute, økte sjansen for at en «nestenulykke» skulle forekomme.

Deltakerne fikk betalt mer hvis flyene landet i tide, men fikk ingenting hvis de var involvert i en nestenulykke.

Selv om risikoen ved ikke å holde seg til planen var kjent, fant Beck og kollegene at deltakerne i større grad tok snarveier når disse to tilleggsforholdene var til stede:

Saken fortsetter under annonsen
  • Svært stor arbeidsmengde: i dette tilfellet veldig mange fly å lande, og like kort tid å gjøre det på.
  • De fikk beskjed om at de var forpliktet å holde effektiviteten oppe.

Hvis du gir dine ansatte beskjed om å ta alle nødvendige grep for å holde effektiviteten oppe, kan du risikere å sette både virksomheten og menneskeliv i fare. Spesielt når det er mye å gjøre på jobben, skriver Beck i et innlegg hos Psychology Today. Han skriver at det ikke er noe i veien med å oppfordre til høy effektivitet, men at det må understrekes at kvalitet, moral og sikkerhet alltid skal komme først.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.