Ledelse

Dette er de mest forstyrrende lydene på kontoret

Publisert Sist oppdatert

Hvis du tar fem sekund pause fra arbeidet og lytter til omgivelsene i kontoret ditt finner du nok ganske raskt ut hvilken type lyd som er mest framtredende. Sitter du på et lite kontor med dårlig akustikk hører du sannsynligvis enkeltpersoner som prater. Befinner du deg i et større lokale blandes kanskje alt sammen til en utydelig kafésmørje av mange stemmer, hvor det er umulig å høre hva én enkelt sier. Kanskje hører du hosting og tastaturlyd, kanskje musikken du har på øret, eller kanskje til og med bare stillhet.

Hva du hører kan være avgjørende for hvor effektivt du jobber, viser en ny, svensk avhandling.

Praten avgjør

Det aller meste av forskningen peker på at åpne kontorlandskaper er de kontorløsningene som forstyrrer aller mest, men ifølge den nye studien, som er gjennomført av forskeren Marijke Keus van de Poll ved Högskolan i Gävle, så er det ikke kontorlandskap i seg selv som forstyrrer, men en bieffekt – nemlig praten. Og spesielt én type prat.

– Hvis mange mennesker prater samtidig flyter alt sammen til babbel, og du forstår ingenting av det som blir sagt. Da blir man ikke i nærheten av like forstyrret som hvis det bare er et par personer som snakker, sier van de Poll til den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv.

– Når vi hører og forstår det som blir sagt trekkes oppmerksomheten vår mot det, og vi mister konsentrasjonen. Til og med om du prøver å ignorere praten så er det nok at du plukker opp en setning eller to for at du skal bli dratt bort fra arbeidsoppgavene dine.

Les om hvordan arkitektselskapet Snøhetta bruker lyd til sin fordel i sine åpne kontorlokaler:

Stillhet ikke nødvendigvis best

I studien har van de Poll sett på hva som skjer med konsentrasjonen hvis man maskerer forståelig prating med bakgrunnsstøy og andre lyder.

– Både bakgrunnsstøy og naturlyder som bølgeskvulp førte til mindre konsentrasjonssvikt enn tydelig prat, men aller best var kafélydeffekten, altså bakgrunnsbabbel. I de tilfellene der prating ble maskert med babbel opplevde deltakerne i undersøkelsen like god konsentrasjon som om de satt i total stillhet, forklarer van de Poll.

Hun tror imidlertid ikke det vil være en langsiktig løsning å innføre maskeringslyder i alle åpne kontorlokaler.

– Jeg tror heller det er viktigere å innføre stillerom eller stillesoner hvor folk kan trekke seg tilbake når de trenger uforstyrret konsentrasjon.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS