Ledelse

Dette er den nye og digitale lederen

Ny Right Management-rapport.

Publisert Sist oppdatert

«For å være klar for den digitale transformasjonen må organisasjoner skape en innovasjonskultur. De må være åpen for endringer, klare for å ta kalkulert risiko og til og med feile. Slik transformasjon må starte på toppen, med ledere som tør å lede annerledes».

Slik åpner en ny rapport om ledelse og digital transformasjon, laget av Right Management, lederutviklingsfløyen til Manpower Group.

Men de fleste av organisasjonene i undersøkelsen svarer at de ikke er helt der enda. Bare 47 prosent av toppledere sier at de har startet den digitale transformasjonen.

Likevel, 89 prosent av ledere svarer at de har begynt å planlegge og teste nye løsninger, og 34 prosent har allerede opplevd en vekst som følge av det.

Men hva er det egentlig som kreves av ledere som skal føre en organisasjon gjennom en digital transformasjon? Det er nettopp det rapporten har sett på. Ifølge Right Management kan digital ledelse ses på fra et 80-20-perspektiv: 80 prosent av lederkompetansen er egenskaper som alltid har vært typisk for gode ledere. 20 prosent er kunnskap som ikke nødvendigvis var så viktig før, men som er essensielt for framtidige ledere.

Fundamentet: De gode gamle 80

Ny ledelse handler ikke om å trekke en stor strek gjennom alt som har karakterisert tidligere, gode ledere. Mange av egenskapene går igjen, ifølge rapporten.

Tilpasningsdyktighet, drive, utholdenhet og kløkt er karakteristikker som aldri kommer til å gå av moten, men tvert imot er fundamentet i alle god ledelse, mener Right Management. Dette er egenskaper som er viktige brikker for å lede gjennom både suksess, endring og dårlige tider – egenskaper som ikke kan erstattes over natta med «digitale hoder» og generasjon Z.

Right Management trekker i tillegg fram to andre nødvendige kompetanser:

  • Nysgjerrig og lærevillig: Ledere må nødvendigvis være rollemodeller når det kommer til å være åpen for nye inntrykk og ny kunnskap.

  • Ekspertise: Dersom lederen ikke har de nødvendige digitale egenskapene selv, er det viktig at de jobber aktivt for å omgås ekspertene og holde seg oppdatert.

Sprenge grenser: De nye 20

I tillegg til de tradisjonelle og stabile, men like fullt essensielle, lederegenskapene, så trengs det i den digitale økonomien noe som kan ta en organisasjon opp og fram og videre. Dette er de nye egenskapene for de digitale lederne, ifølge Right Management:

  • Slipp løs talentene: Effektive ledere er flinke til både å tiltrekke seg talentene og bruke tid og ressurser på å utvikle dem. De bygger en kultur gjennomsyret av kontinuerlig læring og utvikling.

  • Fremmer prestasjonene: De gode digitale lederne hjelper de ansatte til å forstå hvorfor akkurat deres rolle er viktig, for å på den måten se det store bildet i organisasjonen. Dette fører til bedre samarbeid og bedre prestasjoner, skriver Right Management.

  • Tør å la andre slippe til: En god framtidsrettet leder utstyrer også sine mellomledere med de egenskapene som kreves for å lede. Bare slik kan man lage en organisasjon som er fleksibel nok til å få med hele organisasjonen på endring på kort tid.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS