Ledelse

Illustrasjonsfoto. Har en potensiell arbeidsgiver lov til å ta opp kandidatens eventuelle familieplanlegging i et jobbintervju?

Familieplanlegging – et tema på jobbintervju?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er en kvinne i begynnelsen av 30-årene som for tiden søker ny jobb. Jeg har vært på flere intervjuer og får ofte spørsmål som indirekte er knyttet til eventuell familieplanlegging. For eksempel om jeg har kjæreste, om vi er samboere og om vi er godt etablert og lignende. Har arbeidsgiver lov til å spørre om det?

Jobbsøker

Svar: For å fremme likestilling og hindre at arbeidsgivere legger vekt på en eventuell graviditet eller familieplanlegging i en ansettelsesprosess, har arbeidsgiver ikke lov til å spørre om graviditet, adopsjon eller planer om å få barn. Dette er regulert i likestilling- og diskrimineringsloven § 30. Forbudet gjelder imidlertid ikke spørsmål om sivilstatus og antall barn du har fra før. Det er heller ikke ulovlig å diskutere temaene dersom du som arbeidssøker tar de opp. Arbeidsgiverne har dermed lov til å spørre deg om du har kjæreste, om dere er samboere og eventuelt hvor etablert du er på intervju. Arbeidsgiver har uansett ikke adgang til å legge vekt på sannsynligheten av en fremtidig graviditet (heller ikke en påbegynt graviditet) i ansettelsesvurderingen. Dette følger av likestilling- og diskrimineringsloven § 26 jf. § 6.

SBDL v/advokatfullmektig Benedicte Hille

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS