Ledelse

Her er de fire typene arbeidsavhengige på jobben

Felles for alle: de presterer ikke bedre, de er stressa og trives ikke.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsavhengighet: tendensen til å jobbe, jobbe, jobbe og aldri stoppe opp. De fleste kjenner til noen slike, eller er det kanskje selv. Men hva er det som gjør at folk overarbeider? Og er det egentlig lurt å la dem holde på?

De fire typene

Det er ifølge førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Georgia i USA, Malissa Clark, fire typer arbeidsavhengighet: motivasjonsmessig, kognitiv, emosjonell og atferdsmessig.

  • Motivasjonsmessig: Arbeidsavhengighet skiller seg fra indre motivasjon. De som overarbeider gjør det stort sett ikke fordi de elsker arbeidsoppgavene, de jobber så mye fordi de føler at de må.

  • Kognitiv: Denne typen avhengighet oppstår når en person mangler evnen til å koble fra jobben mentalt. De greier ikke å slappe av hvis de ikke jobber.

  • Emosjonell: Disse arbeidsavhengige jobber fordi de opplever negative følelser som angst og skyldfølelse hvis de ikke jobber.

  • Atferdsmessig: De jobber for å vise at de gir en høyere innsats enn hva som er forventet av dem.

Arbeidsavhengige er ikke glad i jobben

Det finnes mange årsaker til at folk havner opp i en eller flere av disse kategoriene, skriver Clark hos Fast Company. Noens arbeidsavhengighet kan komme fra et ønske om å føle seg verdifull, mens andre kan bruke jobb for å unngå å håndtere andre problemer i livet sitt.

Engasjerte folk blir drevet av helt andre mekanismer enn de arbeidsavhengige

Arbeidsavhengighet er også knyttet til ulike personlighetstrekk. Ekstroverte, nevrotiske og samvittighetsfulle mennesker har større sjanse for å overarbeide. Spesielt personlighetstypen Type A er tett knyttet til arbeidsavhengighet. Dette er personer som blir motivert av resultater, er konkurranseinnstilt og perfeksjonister.

Hvis stillingen har høye krav både til resultater og tid, kan det også framprovosere arbeidsavhengighet i folk som har iboende tendenser, skriver Clark.

– Du blir nok ikke arbeidsavhengig av en krevende jobb alene, men hvis du har tendensene kan nok en slik stilling blåse liv i disse, sier hun.

Hun presiserer at arbeidsavhengighet ikke er det samme som personer som elsker jobben sin. Sannsynligvis har svært engasjerte ansatte en liten risiko for å utvikle arbeidsnarkomani.

– Engasjerte folk blir drevet av helt andre mekanismer enn de arbeidsavhengige. De blir motivert av oppgavene og veien til resultatet, mens de arbeidsnarkomane føler en trang til å jobbe, skriver Clark.

Arbeidsavhengige presterer ikke

Det er en feiloppfatning at arbeidsavhengige er en god ressurs for en arbeidsplass, siden de jobber så hardt. En stor studie som oppsummerte 89 forskningsprosjekter om arbeidsavhengighet fant at folk som overarbeidet stort sett opplevde dårligere trivsel både på jobb og i livet generelt, og samtidig hadde større sannsynlighet for å utvikle mentale lidelser.

De viste heller ikke bedre resultater enn de ikke-arbeidsavhengige. Arbeidsavhengighet bør derfor ikke glorifiseres: det er en tilstand som ikke øker produktiviteten, men drastisk øker sjansen for å utvikle stress, utbrenthet og andre psykiske lidelser, skriver Clark.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS