Ledelse

Trygve Håkedal (38) ble årets unge leder 2017.

IT–strateg ble årets unge leder

Trygve Håkedal (38) skal lede Storebrand gjennom digitaliseringen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er både overrasket, beæret og ydmyk i forhold til å vinne en slik pris, sier Håkedal til Dagens Perspektiv etter kåringen. Han, og 199 andre ledertalenter under 40 år, har vært igjennom en omfattende prosess med tester, simluleringer, oppgaveløsning og bruk av simulatorverktøy.

Til daglig leder han et konsernområde i Storebrand som kalles IT strategy and architecture. Håkedal har ansvaret for 10 ansatte, i team i Oslo og Stockholm. Medarbeiderne hans er teknologistrateger.

Analytisk

På spørsmål om hvordan han tror medarbeiderne hans opplever ham som leder, er analytisk et nøkkelord:

– Jeg tror og håper jeg blir oppfattet som en analytisk leder. Jeg er også helhetlig og strategisk i mitt lederskap, og er en robust ledertype. Mange vil sikkert si at jeg har behov for å forstå detaljer, legger han til.

Tydelighet og tillit er viktig for Trygve Håkedal. Det er som veiviser og pedagog han kommer best til sin rett:

– Tydelighet og tillit er veldig viktig for mitt lederskap. Tydelighet, i det å peke ut en klar retning, og evne å formidle målsetningene på en klar måte. Tillit, gjennom å gi medarbeiderne handlingsrom, og legge til rette for selvstendighet i måten den enkelte løser et gitt oppdrag. Tydelighet og tillit går også igjen i måten jeg følger opp på – hvor jeg legger vekt på å være involvert, og å være en åpen og tilgjengelig sparringspartner på det som ofte er komplekse og sammensatte problemstillinger i skjæringspunktet forretning og teknologi», sier vinneren av Årets Unge Ledere 2017.

Målsetninger

Men alt går sjelden på skinner i ledelse, og Håkedal opplever som de fleste andre ledere utfordringer. Spesielt tøft synes han det er idet han merker at mål ikke nås.

– Når vi har satt oss et mål, og har jobbet hardt for å nå det, er det tøft ikke å kunne innfri. Samtidig er dette en viktig del av ledergjerningen. Det er viktig å kunne lære av sine feil, sier han.

I stedet for å irritere seg over ting som ikke går veien, påpeker han at han er opptatt av å se mulighetene for utvikling.

Prosessen

Håkedal er fornøyd med prosessen han har vært igjennom. Den var ikke så tøff som mange tror, bedyrer han.

– Assessit skal ha honnør for en lærerik prosess. Selv om jeg har vært leder lenge, har feedbacken jeg har fått vært uvurderlig. Prosessen har vært både systematisk og profesjonell. Spesielt viktig har det vært at det har blitt benyttet forskningsbaserte verktøy i prosessen. Jeg gikk inn i dette med hud og hår, men synes ikke prosessen var spesielt tøff. Caseoppgavene var dessuten relevante, utdyper han.

For første gang ble det benyttet en ledelsessimulator i prosessen med å kåre Årets Unge Ledere.

– Det var artig. En reell ledersituasjon blir simulert gjennom en historie. Det var interessant å få testet seg, og verktøyet fungerte fint, sier han.

– Unik kombinasjon

Håkedal ble nominert av Storebrand, og sin egen leder, til kåringen Årets Unge Ledere 2017. Det mangler ikke på superlativer fra Heidi Skaaret, Executive Vice President, Group COO Storebrand ASA:

–Trygve Håkedal har en unik kombinasjon av dyp og bred teknologikompetanse, og strategisk forståelse for hva som skal til for å lykkes i markedet for sparing og pensjon. Med sterke kommunikasjonsevner og tydelig lederskap, er han en sentral leder og arkitekt for å virkeliggjøre Storebrands digitale transformasjon, sier hun.

Foto De 10 siste finalistene i Årets Unge Ledere 2017. Foto: Bård Andersson

Juryen la vekt på de svært gode tilbakemeldingene kandidaten fikk fra både sine medarbeidere og sin egen leder.

– Samtidig utviste kandidaten utrolig flotte resultater ved begge simuleringscasene som ble fremført med stort engasjement, kunnskap og innsikt. Kandidaten har generelt vist svært gode lederegenskaper. Kandidaten har imponert oss alle og er uten tvil en verdig vinner av Årets Unge Ledere, sies det i en uttalelse.

Siden 2009

Årets Unge Ledere er skapt av konsulentselskapet Assessit, og har vært gjennomført siden 2009. Årets Unge Ledere tester, utfordrer og evaluerer Norges beste unge ledere gjennom et faglig forankret prosjekt med kandidatens læring i fokus. Assessit ønsker gjennom dette å anerkjenne godt lederskap og stimulere unge ledere til å utvikle sine lederkompetanser. God selvinnsikt skaper gode ledere, mener selskapet. Omkring 200 kandidater var påmeldt prosessen i 2017,

Tidligere vinnere:

Vinner Årets Unge Ledere 2017: Trygve Håkedal, Head of IT Strategy & Architecture, Storebrand (Oslo)
Vinner Årets Unge Ledere 2016: Christian Granly, Sales market manager, Circle K Norge
Vinner Årets Unge Ledere 2015, Ingeborg Morken, direktør salg, marked og produktledelse, Fjordkraft AS
Vinner Årets Unge Ledere 2014: Anders Bostad, seksjonsleder, Statnett SF
Vinner Årets Unge Ledere 2013: Magne Nordgård, adm. dir., Eika Forsikring AS
Vinner Årets Unge Ledere 2012: Elisabet Søyland, hotellsjef, Clarion Hotell Stavanger
Vinner Årets Unge Ledere 2011: Tore Relling, Kuehne-Nagel
Vinner Årets Unge Ledere 2010: Sandra Helseth Myhre, Sparebanken Møre
Vinner Årets Unge Ledere 2009: Solfrid Flateby, Reitangruppen

Powered by Labrador CMS