Ledelse

Jeg liker deg - du ligner på meg

3 faktorer som hindrer mangfold – og et par hverdagstips om hvordan du kan skaffe deg et mer variert nettverk.

Publisert Sist oppdatert

«I like you: you´re like me», skriver Raina Brands, førsteamanuensis i organisasjonsadferd ved London Business School i en artikkel hos London Business School Review. Hun fastslår at om vi liker å innrømme det eller ikke, så liker vi vi folk som ligner oss – det føles naturlig. Når vi møter folk, har vi ifølge Brands en tendens til å starte sammenligningen med det samme: Er vi på samme alder og har samme kjønn? Har vi den samme etniske bakgrunnen?

Raina Brands´ fagfelt er å studere hvordan uformelle nettverk via vennskap, rådgivning og kommunikasjon påvirker ledere. Hun sier i artikkelen at vi gjerne først danner relasjoner fordi vi deler noen demografiske trekk – alder, kjønn etc. Etter hvert som vi omgås og samarbeider, blir vi imidlertid mer like, noe som igjen gjør at vi har lettere for å like hverandre. Resultatet blir at det oppstår «grupper» med folk som ligner hverandre rundt om i organisasjonene.

Ulike erfaringer

Brands viser for øvrig til at menn og kvinner, folk med ulik etnisk bakgrunn og folk i ulike aldre egentlig ikke er så ulike. Når vi trenger mangfold i bedrifter, er det mer fordi det trengs mennesker som har erfaring fra ulike sosiale miljøer, argumenterer Brands. Folk som ser verden på forskjellige måter. Organisasjoner som får et mangfoldig miljø til å fungere, kan få ny informasjon, nye perspektiver, mer kreativitet og flere muligheter.

3 faktorer som hindrer mangfold

Dette er ifølge Raina Brands tre faktorer som hindrer mangfold:

  • Struktur
    I grupper der enkelte demografiske grupper dominerer, er det vanlig at «likheten» fortsetter. Andre hindringer er ifølge Brands arbeidsflyt og måten organisasjonen er bygget opp på. Kontorplassering har også noe å si. Sitter du i en krok, er det mindre sannsynlig at du møter nye mennesker enn hvis du sitter nær inngangen. Hvis jobben du skal gjøre blir kanalisert gjennom en eller to personer, er det mindre sannsynlig at du samarbeider med nye kolleger enn om du jobber mer prosjektbasert.
  • Deg selv
    Det er ikke så vanskelig å knytte svake bånd til mange mennesker, men de sterke og nære relasjonene tar det tid å bygge. Brands skriver at problemet er at du ikke kan ha så mange sterke relasjoner. Det typiske er at du har åtte til ti personer rundt deg som du har en sterk og nær relasjon til. Hvis du skaffer deg en ny, nær venn, er det sannsynlig at en annen «faller ut».
  • De andre
    Om du får til å bygge nye relasjoner, avhenger av deg selv, men også av den responsen du får fra menneskene rundt deg. Det «naturlige» for både deg og de andre vil å søke etter folk som ligner en selv. Å knytte bånd til folk som ikke ligner deg, føles gjerne vanskeligere, fordi man har ulike erfaringer.

Et par hverdagstips

Hvordan kan man så gå fram for å bygge seg et mer mangfoldig nettverk enn man har fra før? Raina Brands anbefaler blant annet følgende:

  • Løs en oppgave
    Å be folk om å gå sammen og danne et netterk, fungerer ikke, sier Brands til London Business School Review. Hun anbefaler at man istedenfor bruker prosjekter strategisk. Å jobbe sammen i et prosjekt er en effektiv måte å oppdage likheter på og gjør det lettere å knytte bånd på tvers av ulikheter.
  • Be om en tjeneste
    Å be om en tjeneste, og gi en tilbake, har en tendens til å være en tillitsbyggende affære. Det viser at du verdsetter den personen du prøver å bygge en relasjon med, og det gir vedkommende en mulighet til å gjøre noe i gjengjeld.
Powered by Labrador CMS