Ledelse

Ledere er blant dem som er hardest rammet av digitalt stress

Publisert Sist oppdatert

Det skriver det svenske magasinet Chef, som viser til en stor studie fra Stressforskningsinstitutet som viser at 3 av 4 ledere – 75 prosent – opplever digitalt stress. Verst er det innenfor helse og omsorg, hvor 83 prosent av lederne er digitalt stressede.

1200 ledere deltok i SLOSH-studien (Swedish longitudinal occupational survey of health) fra Stressforskningsinstitutet. Ledere innenfor bank, finans og forsikring er ifølge studien de lederne som blir minst stresset av det digitale, men også i denne gruppen er stresstallene relativt høye. Selv i denne gruppen rapporterer 61 prosent av lederne om digitalt stress.

E-post og avbrytelser

Magdalena Stadin ved Högskolan i Jönköping jobber for tiden med en doktorgrad om digitalt stress. Hun sier til Chef at det digitale stresset først og fremst handler om den enorme mengden med e-post man skal håndtere og at man blir avbrutt i arbeidet, men også om tekniske vanskeligheter – herunder datamaskiner som ikke fungerer.

For ledere kommer denne typen belastninger på toppen av daglige krav som kommer både ovenfra og nedenfra i organisasjonen.

En annen rapport, fra Saco – Svenske akademikers centralorganisation, viser ifølge Chef at 69 prosent av lederne oppgir at det forventes at de er tilgjengelige på telefon på fritiden. 54 prosent oppgir at det forventes at de leser jobbmail på fritiden.

Kontroll og mening

Om det digitale stresset er skadelig eller ikke, vil avhenge av flere andre faktorer. Blant annet av om man opplever at man har kontroll på arbeidshverdagen sin eller ikke.

Fanny Duckert, psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse at det er store individuelle forskjeller på hvordan ulike mennesker reagerer på stress. Noen tåler stress bedre enn andre. De tåler ubehaget bedre, og har da også en større sannsynlighet for å takle de stressende situasjonene på en konstruktiv måte.

Men det er også situasjonsavhengig.

– En viktig faktor for hvor store effektene av stresset blir, er om personen føler at han eller hun har kontroll eller ikke. Hvis man opplever lite kontroll eller mening, eller liten tillit til egne ressurser, har skadevirkningene en tendens til å bli større enn hvis man føler at man har kontroll over situasjonen, sier Duckert.

– Personens holdning til situasjonen og det påfølgende stresset eller aktiviseringen vil følgelig ha betydning også for utfallet av situasjonen.

Powered by Labrador CMS