Annonse
Foto: Dreamstime

Ledere kan komme langt med bare å være snille

Hvor viktig er det egentlig at en leder er snill? Er det like viktig som andre lederevner, som god kommunikasjon, rettferdighet, et strategisk hode, fagkunnskap eller evnen til å delegere og følge opp?

Hvis målet er mer engasjement, færre feil, lavere turnover og sykefravær, så er svaret ja, argumenterer psykiater og forfatter Eva Ritvo.

Ifølge henne er smitteeffekten av følelser noe av det som gjør vennlighet så sentralt. For hjernen fungere slik at vi ofte speiler andres følelser eller blir trigget av situasjoner som minner om tidligere følelser. Kommer det derfor noen inn i rommet på en mandag og roper «god mandag, alle sammen!», så kommer det til å sette i gang noen smilebånd.

Det ligger ingen vennlighet i å la folk fortsette å feile

Følelser begynner ofte med den viktigste personen i rommet, og sprer seg derfra. Er du leder, begynner det derfor sannsynligvis med deg selv. Det er altså opp til deg å skape de følelsene og det arbeidsmiljøet du er ute etter, skriver Ritvo hos nettstedet Psychology Today.

Snill som en leder

Det er ikke slik at vennligheten skal gå ut over andre lederegenskaper, men heller utfylle dem, skriver Ritvo. En snill leder er derfor ikke det samme som en tøffel uten meninger, som ikke tør å snakke om de vanskelige tingene eller ta de harde avgjørelsene. Snille ledere må fortsatt ha bein i nesa.

Faktisk kan det innebære å oppleves som det motsatte av snill på kort sikt.

«Å være snill kan absolutt være å si eller gjøre noe som oppleves som lite vennlig, i alle fall på kort sikt. Litt for ofte, sliter «snille» mennesker med å ta de vanskelige samtalene med ansatte som har utfordringer på jobben eller utviser dårlig atferd. Men det ligger ingen vennlighet i å la folk fortsette å feile», skriver hun.

Så hvordan er egentlig en snill leder? Ifølge Ritvo ser det slik ut:

  • En snill leder setter pris på og anerkjenner godt arbeid, men er samtidig tydelig med å kommunisere forventninger og krav.

  • En snill leder følger hele tiden med på engasjementet og lagånden i teamet sitt og i virksomheten for øvrig, men er likevel flink til å ansvarliggjøre enkeltpersoner.

  • En snill leder legger vekt på at løsninger på problemer er viktigere enn å finne ut hvem hen skal skylde på. Men snille ledere tør likevel å ta de vanskelige samtalene dersom det blir nødvendig. 

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse