Ledelse

Negativ tenkning på jobben kan brukes til noe positivt

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE: Ida Hallgren, doktorgradsstudent i praktisk filosofi ved Göteborgs universitet, mener vi må komme oss ut av den positive tenkningens tyranni på arbeidsplassene.

Hun holder til og med kurs i negativ tenkning, skriver danske Djøfbladet.

– Må se helheten

Hallgren har i et intervju med svenske Personal och Ledarskap påpekt at mange kjenner seg mislykkede fordi de ikke lykkes med å leve opp til de positive idealene de hele tiden konfronteres med.

I intervjuet med Djøfbladet argumenterer Hallgren med at man på en arbeidsplass må se helheten for å ta kloke beslutninger. Dette gjelder også problemer som det kan være fristende å døpe om til det mer vennlige og sympatisk klingende «utfordringer».

Ta tak i problemer og kom til bunns i tingene, oppfordrer filosofen.

Kan stoppe dårlige prosjekter

Hallgren mener at noe av det man få til ved å jobbe med negativ tenkning på arbeidsplassen er at man hindrer at prosjekter og ideer som ikke har livets rett blir realisert. Om dette fører til at man underveis risikerer å drepe ideer som burde ha vært realisert, sier artikkelen ingenting om. Ei heller hva det gjør med arbeidsmiljøet hvis det negative skulle ta overhånd.

Å bruke negative tanker og innsikt konstruktivt, er for øvrig en lederoppgave, mener Hallgren. I en kultur som vår, hvor alt helst skal være positivt, kan konsekvensen bli at den som ser problemer og vil bringe problemer til torgs forholder seg taus. Men – hvis lederen tåler ubehaget som ligger i det å erkjenne feil og mangler, vil medarbeideren føle at han eller hun blir lyttet til, argumenterer filosofen.

Negativ idédugnad

Hallgren sier i intervjuet at noen ganger er nok å få sagt ting høyt for å få en felles bevissthet rundt at finnes noen problemer som er vanskelige å håndtere.

Når hun inviterer til idédugnad i negativ tenkning, jobber de først med å få fram mange ting som kan gå galt. Deretter sorterer de store og små problemer, ting som kan gjøres noen med og ting som ikke kan gjøres noe med. De prioriterer – og diskuterer så ideer om hvordan problemene kan løses.

Ida Hallgren er ikke alene om å reagere på idealene om positiv tenkning. Tidligere har den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann oppfordret folk til å «ta nei-hatten» på.

Powered by Labrador CMS