Ledelse

Oppdagelsesreisende i nye kulturer

BI–professor sammenlikner norske ledere som skal lede i nye kulturer med Nansen i sin siste bok. Nå blir boken hans satt under lupen.

Publisert Sist oppdatert

I sin bok, En kultur kalt ledelse, problematiserer BI–professor Jan Ketil Arnulf blant annet begrepet ledelse – og spesielt at begrepet ikke har noen klar definisjon. I boken henvender han seg til ledere på oppdrag i utlandet og ledere som skal lede i en ny kontekst.

20. juni blir Arnulfs bok satt under lupen på BI i Oslo. Da skal også kritiske røster slippe til, i et bokbad arrangert av Akademiet for ledelsesfilosofi. Tidligere leder for Solstrandprogrammet, Per Tronsmo, som også har vært stabsdirektør i Utdanningsdirektoratet, er én av dem som vil komme med kritiske refleksjoner. Han er også ansvarlig for den nasjonale ledelsessatsingen.

Foto BI

I en samtale med Roald Numme vil Arnulf forklare, fortelle og redegjøre for boken. Andre deltakere på bokbadet er Tirill Rustand Halvorsen fra tankesmien Agenda, forfatter av rapporten «Den norske lederen».

I den rapporten slår Halvorsen fast at framtidens norske ledere ikke kan nok om norsk ledelse, og det er ikke bra, for norsk ledelse er spesielt god. Det er ikke alle enige i.

– Det er mye godt lederskap i Norge, men å definere det som unikt, er kanskje å ta litt mye Møllers Tran, sa leder i HR Norge, Even Bolstad, om rapporten.

– Bedre ledelse

En av arrangørene, ledelses- og etikkonsulent Jørn Bue Olsen, forventer å få belyst ledelsestenkning og praksis, men også at de som møter opp vil få nye idéer, som de kan ta i bruk i sitt daglige virke.

Foto Arrangør Jørn Bue Olsen tror bokbadet med BI–professor Jan Ketil Arnulf vil belyse nye aspekter innen ledelse. Foto: Privat.

– Arnulf har jo skrevet gode ledelsesbøker tidligere, men denne gangen er det nye og spennende aspekter som belyses. Han ser på lederen som en oppdagelsesreisende, og trekker paralleller til blant andre Nansen. Ledelse er praksis, og bedre praksis og forståelse kan gi bedre ledelse. Her er det absolutt noe å lære, sier han.

Bue Olsen er også spent på hva veteranen Tronsmo og Halvorsen fra Agenda vil bidra med i debatten.

I sin bok anbefaler Jan Ketil Arnulf norske ledere som skifter kontekst om å fungere som oppdagelsesreisende i den nye rollen. Det kan dreie seg om å identifisere og overvinne barrierene for ledelse. Å lede i utlandet, i andre kulturer enn vi er vant med i Norge, krever en egeninnsats og vilje til å utforske nye veier for at vi skal lykkes. Integrasjon med dem du skal lede og omgivelsene er avgjørende.

Jan Ketil Arnulf var ikke tilgjengelig for kommentar om arrangementet.

Powered by Labrador CMS