Ledelse

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) på vei inn til møtet i Høyres stortingsgruppe på Stortinget i forrige uke.

– Rett og slett dårlig ledelse

Både statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug mangler både kunnskap og kompetanse om å håndtere en sak som de nå står midt oppe i. Resultatet kan bli regjeringskrise tirsdag, hevder ledelsesekspert.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært skrevet side opp og side ned om Sylvi Listhaug, beskyldninger mot Arbeiderpartiet, bruk av retorikk i sosiale medier, dårlige unnskyldninger og opposisjonens mistillit mot justisministeren.

Men nå kokes alt dette ned til beinharde politiske realiteter: Tirsdag bestemmer KrF seg for om de skal støtte de andre opposisjonspartiene i Stortinget ved å gå inn for mistillit mot Sylvi Listhaug. Ifølge uttalelser fra Erna Solberg og Høyre vil en slik beslutning føre landet ut i en regjeringskrise. Regjeringen setter hardt mot hardt, og det innebærer at statsminister Solberg vil stille kabinettspørsmål, og deretter gå av. Denne ledelseshåndteringen stilles det spørsmålstegn ved.

– Det er nesten utrolig at de ikke har lært hvordan man bør håndtere slike saker, sier ledelsesekspert Jørn Bue Olsen.

Han peker på at det kan være fordeler ved å ha en politiker som Listhaug i regjering: Hun er frisk, med sterke meninger og representerer strømninger i folket.

Foto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Men ofte smeller hun til med «utestemme», noe som representerer en utfordring for Solberg: Det kan bli for sterkt, og det faller skjevt ut. Vi må imidlertid være klar over at dette er noe som kan gjelde alle ledere. Statistisk sett vil noen slike uttalelser bli «gale» – slik er det bare, sier han.

– Må fremstå sterkere

Bue Olsen stiller spørsmålet om hvorfor ikke Solberg og Listhaug kan fremstå så sterke at de tør å legge seg flate, når slike ting oppstår.

– Det er åpenbart den eneste holdbare strategien her. Spørsmålet er om de ikke har kompetente rådgivere som de kan få bistand av, sier han.

Foto Ledelsesekspert Jørn Bue Olsen. Foto: Arne Kjeldstadli

Ifølge ledelseseksperten er det unødvendig å skape en regjeringskrise på en slik sak.

– Men det er lederne Solberg og Listhaug som har hovedansvaret for at saken er kommet så langt. De burde ha stoppet dette mye før. De har rett og slett utøvet dårlig ledelse, understreker han.

– Viser manglende respekt for parlamentarismen

Ledelsesprofessor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk, mener Solberg viser manglende respekt for parlamentarismen ved å true Stortinget.

– Likevel har hun rett når hun avviser detaljstyring fra Stortinget, som foreslår at Listhaug omplasseres, sier han.

Gottschalk mener at Solberg burde ha gitt Listhaug en skriftlig advarsel for sin Facebook–post.

Foto Ledelsesekspert fra BI, Petter Gottschalk. Foto: BI.

– Som leder har Solberg vist både positive og negative takter: Det var riktig å gi Listhaug tid til å rette opp sine feil, men hun burde konkludert med at Listhaug ikke har hennes tillit, påpeker han.

Han er kritisk til at Solberg i denne saken har vært mer opptatt av å redde regjeringen enn å bevare integriteten til partiet Høyre.

Demonstrasjoner

Søndag markerte litt over 200 mennesker sin støtte til Listhaug utenfor Stortinget. Der ble det holdt appeller av Demokratene–politikeren Ruth Marie Gjevre Vaagø fra Valdres og Resett–skribenten Shurika Hansen. «Listhaug blir kneblet og fratatt sin ytringsfrihet» var blant budskapene som ble fremført.

Foto Shurika Hansen holder appell under demonstrasjonen til støtte for Listhaug utenfor Stortinget søndag. Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Motdemonstranter møtte også opp, og en mann i 60–årene pisket opp stemningen, da han gjorde nazihilsen til motdemonstrantene.

Mens et par hundre mennesker holdt på med sitt i sola utenfor Stortinget, ble det samlet inn enorme summer i en annen motdemonstrasjon. Gjennom gruppa «Soldiers of Are og Odin» ble det foreslått å samle inn penger til Leger uten grenser, som et mottrekk til blomsterhilsnene og demonstrasjonen for Listhaug. I skrivende stund har denne demonstrasjonen samlet inn 12,5 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS