Ledelse

Oppe f.v. Pål Eitrheim, Irene Rummelhoff, Torgrim Reitan, nede f.v. Margreth Øvrum, Anders Opeland og Lars Christian Bacher får alle viktige posisjoner på Eldar Sætres drømmelag.

Sætre samler drømmelaget sitt

Deler verden i to – Brasil og resten.

Publisert Sist oppdatert

I dag satt konsernsjef Eldar Sætre sitt definitive stempel på Statoil. Med den grundige omrokkeringen i toppledelsen har mannen som har vært i selskapet siden 1980, plukket ut lederstjernene sine.

Nå skal Sætres plan for Statoil virkelig settes ut i livet. Her kommer Equinor.

Soild i Brasil

Den aller mest solide i Sætres dreamteam er sivilingeniør Margareth Øvrum som blir ny konserndirektør for det nye forretningsområdet for virksomheten i Brasil.

Øvrums stjerne internt i Statoil er skyhøy. Det sies hun var en god kandidat til å ta over som konsernsjef etter Helge Lund, om hun hadde villet det. Nå er det antagelig for sent. Øvrum kan gå av med tidlig pensjon om få år.

Når Sætre nå setter henne inn i kjempesatsingen i Brasil, er det også et tegn på hvor viktig Brasil er for Statoils fremtid.

For første gang tjener Statoil mer på oljeproduksjonen sin i utlandet enn hjemme i Norge. Og flere av de største ressursene for Statoil ligger nettopp i Brasil. Men også den største risikoen.

Man trenger ikke se lenger enn til Hydros problemer, for å ane hvilket politisk vepsebol Brasil er. Man trenger heller ikke reise lenger enn til nabolandet Venezuela for se hvor galt det kan gå dersom oljevirksomheten i landet skulle bli nasjonalisert. Det er ikke sannsynlig i dag, men risikoen ligger der.

Arveprinsen fortsetter å seile opp

Dersom Eldar Sætre får velge sin etterfølger den dagen han går av, er det få som tviler på at han kommer til å peke på Torgrim Reitan – sviløkonom fra NHH, som Sætre selv.

Reitan har siden 2015 vært konserndirektør for utvikling og produksjon i USA, en jobb han har skjøttet godt. Nå tar han skrittet opp til å lede det meste av Statoils utenlandssatsing – med ett viktig unntak: Brasil.

Nok en gang viser Sætre hvor viktig Brasil er for Statoils fremtid ved å dele Statoils verden i to: alt annet og Brasil. Men han gjør antagelig også sin arveprins en tjeneste. Skjer det noe negativt i Brasil, er Reitan skjermet.

Kantspillere

Den nye finansdirektøren blir sivilingeniøren Lars Christian Bacher som kommer fra stillingen som konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt. Dermed soliderer Bacher en allerede svært solid karriere i selskapet. Han overtar etter Hans Jakob Hegge som får selve uriasposten Statoils globale landbaserte unkonvensjonelle virksomhet - som blant annet kan innebære jakten på skiferolje.

Den nye mannen i konsernledelsen blir Anders Opedal som kommer fra stillingen som landssjef og direktør i Brasil. Nå skal han etterfølge Øvrum som konserndirektør for den sentrale avdelingen Teknologi, prosjekter og boring.

Opedal har i det siste ofte blitt brukt som en ryddegutt i Statoil. Han beskrives som bunnsolid og "litt som en potet" som kan brukes til alt.

Fra lett til tung

Irene Rummelhoff begeistret miljøbevegelsen og pressen da hun ble utnevnt til konserndirektør for Statsoils satsing på ny energi.

Rummelhoff blir av flere sammenlignet med Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge. Ikke fordi de begge er svært kompetente kvinner, men fordi de har en sprudlende tilnærming til innovasjon og ny teknologi.

Samtidig har onde tunger i Statoil omtalt Rummelhoff som en lettvekter i Statoils toppledelse. Sætre mener nok alvor med Nye energiløsninger – og særlig med satsingen på havvind. Men divisjonen er fortsatt bitteliten sammenlignet med andre avdelinger som driver med oljeproduksjon.

Men i dag tar Rummelhoff skrittet opp i tungvekterklassen. Nå skal hun lede det relativt store forretningsområdet Markedsføring, midtstrøm og prosessering.

«Midtstrøm» er industrisjargong for alt som skjer med oljen etter at den er funnet og pumpet opp, det vil blant annet si salg og trading. Etter at Statoil skilte ut bensinstasjonene sine til det som i dag er blitt Cicle K, har ikke selskapet nedstrøms-aktiveter igjen.

Rummelhoff tar over Midtstrøm etter Jens Økland, som blir direktør for forretningsutvikling i Nye Energiløsninger. Det blir en viktig rolle, men han vil være helt avhengig av Sætres miljøengasjement.

Sjefen hans blir Pål Eitrheim som tar over som konsernsjef for Nye Energiløsninger. Eitrheim har trolig også en lysende fremtid under Sætre. Han kommer fra stillingen som direktør for anskaffelser hvor han handlet inn for 144 milliarder kroner i fjor.

Ut med Knight

Konserndirektøren for global strategi og forretningsutvikling, John Knight, har vært en av Statoils mest kontroversielle ledere. Fra sin base i London har Knight aldri passet inn i den nordiske arbeidskulturen med flat struktur og kalde lunsjer.

Knight har vært delaktig i flere viktige avgjørelser i Statoils moderne historie som Eldar Sætre nok har vært kritisk til i sitt stille sinn, selv om han fulgte ledelsens linje som finansdirektør. Det handler blant annet om investeringene i oljesand i Canada som Statoil til slutt solgte seg ut av.

En stund var Knight også bedre betalt enn konsernsjefen selv. I juni i fjor ble det klart at Knight skulle få med seg en sluttpakke på 33 millioner kroner ved avgang 1. januar 2019. I dag ble det klart at selskapet og Knight har blitt enige om at Knight slutter allerede 1. mai 2018.

Powered by Labrador CMS