Ledelse

Selv de små kan bli innovative

Det er fullt mulig å skape reell innovasjon med base i Norge, mener Øyvind Birkenes i Airthings.

Publisert Sist oppdatert

Birkenes er administrerende direktør i Airthings som vant innovasjonsprisen i kategorien for smarte hjem på verdens største teknologimesse, IFA, i Berlin. Tidligere i år vant selskapet den norske eksportprisen. Det er med sine smarte målere for radon og inneklima Airthings har erobret verden. I Berlin er interessen rekordstor.

– Dette er vårt andre besøk på IFA i Berlin, og allerede utropes vi som vinnere. Produkter og løsninger for det smarte hjem er noe av det som vokser raskest på messegulvet, så det er en stor anerkjennelse å trekkes frem i dette selskapet. Vårt nyeste produkt, Airthings Wave Plus, har fått en flott mottakelse med stor interesse fra stort sett hele Europa. Dette viser at det er mulig å skape reell innovasjon med base i Norge, og det har vi tenkt til å fortsette med, selv om de største markedene våre finnes andre steder i verden, sier Øyvind Birkenes.

Det er andre året innovasjonsprisen, «Ihs Markit Innovation Awards at IFA», deles ut under IFA, og som en del av kunngjøringen under Showstoppers uttrykte juryen sin varmeste gratulasjon til alle tilstedeværende selskaper med banebrytende teknologier på ulike områder:

– Nok en gang så vi noen ekstraordinære bidrag på utstillingen her i Berlin. Det er vanskelig å velge bare én vinner i hver kategori. Vinnerne demonstrerte ekstraordinær visjon og kreativitet, sier Tom Morrod, leder forsknings- og utviklingsarbeidet i Ihs Markit.

– Vi klyper oss litt i armen

– Det er fantastisk å motta denne prisen, men vi klyper oss også litt i armen, da vi må erkjenne at Airthings med dette enda en gang stikker av med en prominent pris. Det er en bekreftelse på at vi har veldig gode produkter og løsninger, og at vi evner å innovere, samtidig som vi vokser raskt. Det gjør meg stolt på vegne av hele teamet i Airthings, sier Øyvind Birkenes, og legger til at det har vært stor interesse for produktene de lanserer på IFA i år:

– Interessen for de nye løsningene veldig stor – både fra media og publikum, men også fra retailere, distributører og mulige produksjonspartnere. IFA er verdens største teknologimesse og i dag – allerede før det braker løs for alvor – har vi fått et fantastisk utbytte av årets messe, sier han.

Han tror at veldig mye vil handle om smarte hjem og smarte løsninger på messen. Å vinne innovasjonsprisen i den kategorien er kanskje den gjeveste prisen av alle, fordi det er så mange som har ulike løsninger for fremtidens hjem.

– Vi har kommet til et skjæringspunkt hvor det skjer mye på dette området, når det gjelder sensorer, høyttalere, assistenter og andre løsninger som vi etter hvert vil finne som en naturlig del av hjemmet, sier Birkenes.

Slik blir du mer innovativ

  • Bra nok er godt nok:

  • Ikke bli perfeksjonist

  • Ingeniør–ressursene for å gjøre et prosjekt ferdig stiger nemlig eksponentielt med kompleksitet og perfeksjonisme

  • Våg å satse:

  • Ha mot til å satse utenfor Norge med en gang

  • Forstå kunder og markeder:

  • Bruk tid med potensielle kunder og partnere

  • Studer konkurrenter:

  • Fokuser på hva kunder ikke liker med konkurrentenes løsninger

  • Kultur:

  • Ha en åpen kultur og kommunikasjon blant de ansatte:

  • Bruk alle til å komme med nye idéer til produkter, tjenester og features

Kilde: Øyvind Birkenes

Radonnivå og inneklima

Airthings vant tidligere i år den offisielle norske eksportprisen, som ble delt ut av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Bak Eksportprisen står Innovasjon Norge, Eksportkreditt Norge, GIEK (Garantiinstituttet for Eksportkreditt) og GIEK Kredittforsikring.

– Vi opplever at mange fortsatt har en vei å gå når det kommer til forståelsen av radon rundt omkring i Europa og verden forøvrig, og vi har derfor et sterkt ønske om å dele mer informasjon med folk, slik at de selv kan ta beslutningen om de vil ha oversikten over radonnivået og inneklimaet der de bor, forteller Birkenes.

Potensial i Tyskland alene

Det er på mange måter langt fra Oslo til Berlin, og det viser at Airthing har kommet langt de siste årene. Selskapet har lyktes svært godt i markeder som blant annet det nord–amerikanske tidligere, så nå hoppes det ut i det tyske farvannet med stor entusiasme.

Airthings ble etablert i 2008, og er et norskbasert teknologiselskap ledet av et team av erfarne forskere, ingeniører og teknikere – med et felles mål: Å opplyse folk om radon samt andre innendørs luftforurensninger, og å utvikle tilgjengelige teknologiløsninger for å hjelpe folk å holde seg friske.

I år stiller Airthings med eget utstillingsområde på IFA Berlin 2018. IFA er verdens ledende utstillingsvindu for den globale teknologiindustrien. Der vises innovasjoner og produktlansereringer frem for resten av verden, i tillegg til at det blir presentert flere digitale livsstilsprodukter på ett sted enn noen andre steder i verden.

Powered by Labrador CMS