Ledelse

Jannike Neset, daglig leder i Uni Micro, i samtale med sin medarbeider Henrik Hoel.

Sjefen som ble kastet inn i det

Jannike Neset leder en suksessrik familiebedrift med base i Norges nest minste kommune. Siden faren startet opp hjemme på kjøkkenbenken i 1986 har Uni Micro vokst jevnt og trutt og omsetter i dag for over 100 millioner kroner. Det er nesten mot alle odds.

Publisert Sist oppdatert

Da datteren tok over farens livsverk for åtte siden hadde hun ikke peiling på data, administrasjonsprogrammer eller ledelse. Jannike Neset hadde overhode ikke sett for seg at hun skulle inn i selskapet som hun hadde fulgt med faren, Hans Jørgen Neset, bygge opp over en mannsalder. Istedenfor hadde Neset satset på en karriere i barnevernet.

– Jeg var jo vokst opp med utviklingen av systemet, som på en måte var livet vårt hjemme i Modalen. Vi har alle deltatt. Selv hadde jeg en sikker sommerjobb i mange år, sier Neset med et smil.

Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg nok ha gjort noe for å forberede meg selv

Da Jannike Neset begynte på en utdanning innen barnevernspedagogikk i 1997, var det to ansatte i farens selskap. Det var ingenting som tydet på at selskapet skulle bli så stort som det har blitt.

– Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg nok ha gjort noe for å forberede meg selv. Dessverre ble far syk ganske raskt etter at jeg trådte inn i selskapet. Det ble ikke som jeg hadde tenkt.

Manglet kompetanse

Allerede i løpet av det første året måtte hun overta som leder. Det var en tøff overgang innrømmer Neset. Men fordi hennes far hadde rekruttert så dyktige medarbeidere, ble det mulig.

– Den største utfordringen var mangelen på kompetanse på det som er kjernen til Uni Micro. Det var mye å sette seg inn, for å si det slik.

Der faren var den som var knallsterk på det faglige, måtte datteren, da hun trådte til i Uni Micro, kompensere med å gjøre de ansatte gode og skape et godt faglig miljø rundt seg.

«Nøkkelen er motivasjon og arbeidsforhold som gjør dem enda bedre,» uttalte Jannike Neset til Bergens Tidende som fersk sjef i 2010.

Uni Micro er i dag en nasjonal aktør som utvikler og leverer økonomisystemer til mindre og mellomstore bedrifter. Det som startet hjemme på kjøkkenbenken i 1986 i Modalen, har utviklet seg til et selskap med kontorer i hele landet og 107 ansatte.

– Far var alene i mange år. Han hadde et brennende ønske om å gjøre ting enklere. På den tiden jobbet han som kommunekasserer i Modalen, og han hadde sett at mange av rutinene var både arbeidskrevende og unødvendig tungtvinte, forteller Jannike Neset.

Jannike Neset og selskapet hun leder, Uni Micro, har hatt størst vekst i Bergen. Foto Otto von Münchow

Jevn vekst

Hans Jørgen Neset hadde en lidenskapelig interesse for data, og han så tidlig at elektronisk databehandling kunne gjøre hverdagen enklere. Men han hadde ingen formell kompetanse. Derfor leste han seg opp og tok noen datakurs før han på fritiden tok de første programmeringsskrittene til det som i dag er blitt et avansert økonomisystem.

– Målet hans var å forenkle de administrative rutinene. Og han fikk det til, bemerker Jannike Neset.

Dagens økonomisystem er fjerde generasjon av det faren påbegynte hjemme på kjøkkenbenken. Like etter årsskiftet lanserte Uni Micro et skybasert system. Uni Economy, som det nye systemet kalles, har allerede fått 2000 selskaper i porteføljen. Det «gamle» Uni Økonomi Desktop, som bygger videre på farens opprinnelige system, benyttes av 7500 selskaper med rundt totalt 40.000 brukere.

Kundene kommer fortsatt mye fra Vestlandet. Det er der vi har flest kunder, understreker Jannike Neset, men legger til at selskapet begynner å få et økende antall kunder rundt om i landet. Hovedkontoret ligger fortsatt i Modalen, men selv flyttet hun til Bergenskontoret for to år siden der veksten har vært størst.

Særlig etter at økonomisystemet til Uni Micro vant «Best i test» til PC World Norge i 1997, førte det til mange nye henvendelser og en god vekst fra 2000. Da systemet i 2015 hadde vunnet «Best i test» seks år på rad, har veksten bare fortsatt i en rett oppadstigende kurve. I 2003 omsatte selskapet for 20 millioner. I fjor lå omsetningen på 107 millioner. I samme periode steg antall ansatte fra 30 til 90.

– Vi ansetter fortsatt mye, omtrent i samme takt som før, sier Neset.

Organisk vekst

Det er i Modalen, Bergen og Haugesund – der de fleste utviklerne sitter – søsterparten av de ansatte holder til. I tillegg har Uni Micro kontorer i Oslo, Trondheim, Stavanger, Molde og Bodø.

Jannike Neset understreker at selskapet hele tiden har hatt som mål å vokse organisk.

– Vi skal først tjene pengene og så ekspandere, understreker hun. Det gjelder også for det nye, skybaserte systemet der utviklingskostnadene er vært tatt fra driften. Utviklingskostnadene har ligget i størrelsesorden 100 millioner kroner.

– For oss har det vært viktigere å kunne ta dem over driften enn å få mer vekst, sier Neset med aldri så lite stolthet.

For henne og selskapet hun leder, var det spennende å kunne lansere det skybaserte systemet, ikke minst se hvor godt det ble mottatt av markedet. Og det blir enda mer spennende å følge utviklingen fremover påpeker hun. Det skjer veldig mye i bransjen. Ikke minst krever dagens økende automatisering og digitalisering at det må tenkes helt annerledes.

Det handler om å kunne levere systemer som gir kundene et konkurransefortrinn. For Uni Micro betyr det at selskapet hele tiden må ligge lengst fremme. Selskapets varemerke har da også alltid vært å ligge i forkant med sin teknologiske utvikling.

Ansatte betyr alt

Jannike Neset peker på at ikke minst systemer med åpne, tilgjengelige og fleksible API gir mange nye, spennende muligheter. API, som er et grensesnitt som kan kjøres fra en annen programvare, vil skape vekst i integrering med kundenes eksisterende systemer. Målet er å få til en sømløs integrering tilpasset den enkelte kundes/bransjes behov, og det kommer til å bli et veldig fortrinn fremover i følge Neset.

– Vårt mål er å kunne levere de beste løsningene og den beste totalpakningen. I denne prosessen blir de ansatte svært viktige, understreker hun.

Ansatte i Uni Micro har alltid hatt mye skapergled fremhever sjefen deres. De blir trigget av å kunne utfolde seg når de får tenke løsninger helt ut.

– De ansatte har alltid vært genuint opptatt av å skape de beste løsningene, sier Neset

– Fortsatt er systemet viktig for oss, og vi skal kontinuerlig jobbe for å videreutvikle det. Men mer enn noensinne trenger vi de beste ansatte.

Far var opptatt av jobben til det siste. Selskapet og de ansatte betydde utrolig mye for ham

For Jannike Neset har ledelse vært en læringsprosess etter at hun tok over som sjef. Hun skulle gjerne hatt mer utdanning, men det har det ikke blitt tid til med tre barn og familie ved siden av.

Hennes filosofi som leder har gått på å bygge relasjoner. Og så støtter hun seg til en høy grad av tillitsbasert ledelse. Tillit er utgangspunktet for å skape det sterkeste engasjementet blant ansatte.

En balansegang

Jannike Neset innrømmer at det ikke alltid har vært like lett både å være leder og ha familie ved siden av. Hun prøver å balansere de to delene av livet. Jobben krever mye, men for Neset har det vært viktig å kunne være til stede for barna på henholdsvis 10, 15 og 18.

– Jeg sitter jo alltid med litt dårlig samvittighet. Føler at jeg skulle vært mer hjemme, men samtidig også mer på jobben. Barna har heldigvis stor forståelse for at mor kan ha periode med mye jobbing.

Spesielt ble det en vanskelig balansegang da faren ble syk. I 2010 fikk Hans Jørgen Neset diagnosen Parkinson pluss. Derfra gikk det veldig fort. Men likevel gikk han på jobben så lenge han kunne.

– Far var opptatt av jobben til det siste. Selskapet og de ansatte betydde utrolig mye for ham. Vi kunne jo synes at han brukte for mye tid på bedriften. Men på slutten sa far at han visste det, men vi skulle vite at han hadde trivds med å jobbe og det ga ham store gleder, forteller Jannike Neset.

– Det var noe godt å sitte igjen med.

Hans Jørgen Neset gikk bort i 2016 etter et år på sykehjem.

Uni Micro er en i hovedsak familieeid bedrift, og Jannike Neset har ingen planer om å endre dets eierskap. For mange av kundene oppleves strukturen som en fordel. Det at Uni Micro ikke er del av et større selskap gir kortere vei for kundene.

Neset ser ikke bort fra at et av barna hennes en gang kommer til å ta over selskapet, hvis de da selv vil. Men neste generasjon vil sannsynligvis ikke bli kastet inn i ledelsen slik hun selv ble.

Powered by Labrador CMS