Ledelse

Slik danner du normer folk faktisk følger

Publisert Sist oppdatert

Du kjenner følelsen: teamarbeidet som bare fungerer. Kommunikasjonen flyter, alle er klar over målet, alle drar liksom i samme retning. Og når det butter imot og det lille ekstra dyttet trengs, så stiller alle opp. Hvorfor er ikke alle team slik? Hvorfor finnes det team der alt kjennes tyngre – der ting går treigt og alt er et ork?

Mye av det kan kokes ned til gruppe- og teamnormer, ifølge lederutvikleren Sabina Nawaz. Normer er et sett med enigheter rundt hvordan teammedlemmene skal jobbe sammen – hva som fungerer, og hva som ikke fungerer.

Men kanskje enda viktigere er praktiske kjøreregler som gjør det enkelt å faktisk følge disse normene, skriver Nawaz hos Harvard Business Review.

Normer i ledergruppa

Også i ledergruppa er det viktig å ha normer, skriver Nawaz. For det første åpner det for at medlemmene i ledergruppa kan kommunisere og arbeide bedre sammen. For det andre setter det et eksempel for resten av organisasjonen, noe som kan gjøre at normene sprer seg utover i resten av organisasjonen.

For å danne gode normer som blir fulgt i ledergruppa, anbefaler Nawaz å følge disse stegene:

Identifisere vellykkete normer basert på erfaringer

Trekk lærdommer fra en gang teamarbeidet fungerte sømløst, og prøv og sil ut tre normer som bidro til denne suksessen.

Gå fra normer til atferd

Når du har en liste med normer å gå etter, gjelder det å konkretisere atferd. Finn ut hvilke handlinger som bidrar til å følge disse normene, og sørg for å etterleve denne atferden. Hvis normen er at alle skal bidra i et møte, kan du som leder sørge for at alle får ordet tilnærmet like mye.

Fem eller færre

Ikke lag en smørbrødliste med 20 normer. Hold deg til fem eller færre, og begynn med de som er viktigst for at teamet skal lykkes. Færre normer øker sannsynligheten for at de blir fulgt.

Lag en plan

Når normene er satt og atferden kartlagt, gjelder det å implementere. Lag en plan sammen med teamet for hvordan dere skal sørge for at normene blir fulgt over tid. Følg gjerne opp og evaluer underveis.

Alle har et ansvar

Finn ut av hva dere skal gjøre hvis normene ikke blir overholdt. Hva skjer hvis alle bryter normene? Hva hvis alle følger normene unntatt én? Kanskje må en person kjøpe kaffe hvis de kommer for sent til et møte? Her er det ifølge Nawaz bare å slippe kreativiteten løs.

Hvordan skape effektive ledergrupper?

Henning Bang, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, forteller deg hvordan i denne videoen:

Se hele videoen om ledergrupper, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS