Ledelse

Slik holder du på middelhavsfarerne

Publisert Sist oppdatert

Skal du opprettholde konkurransedyktigheten og vokse som organisasjon er det helt sentralt å beholde stjernespillerne – de nøkkelansatte. De som har mest kompetanse, og som spiller resten gode.

Men er det nok? Det er urealistisk å anta at man greier å rekruttere utelukkende A-spillere, og beholde alle sammen. Det er dessuten ikke nødvendigvis positivt for den totale produktiviteten å bare fokusere på de beste. Ifølge forskning fra MIT er det ikke stjernene som avgjør i det hele tatt. I stedet var det empati og lik innsats som avgjorde.

Gir det da mening å skulle bruke all energien på å beholde stjernespillerne, når det er de «vanlige» som «drar lasset»? Nei, mener ledelseskonsulenten Liz Kislik. I et innlegg hos Harvard Business Review forklarer hun hvorfor det er minst like viktig å bruke tid på å beholde B-spillerne som A-spillerne i organisasjonen.

B-spillerne er ifølge henne ofte mer samarbeidsvillige, mindre opptatt av å klatre på karrierestigen, mer tilbøyelige til å gjøre oppgaver utenfor stillingsbeskrivelsen sin, strekker seg lenger for kundene og virksomhetens renomme.

Hun har derfor noen tips til hvordan du ivaretar og beholder B-spillerne i organisasjonen:

Anerkjenn hver og en av dem

Bare fordi middelhavsfarerne er mindre synlige betyr ikke at de er mindre verdifulle. Lær B-spillerne å kjenne like godt som du kjenner stjernene. Finn ut hva de er opptatt av, hvilke utfordringer de har og hvordan de jobber. Hvis de ikke får den samme oppmerksomhet eller muligheten til å utvikle seg som A-spillerne, forsvinner de raskt.

Passer de i stillingen sin?

Det er like viktig at middelhavsfarerne blir satt til å gjøre oppgaver de både trives i og har kompetanse til å gjennomføre. B-spillerne klager kanskje mindre, men det betyr ikke at du ikke bør snakke med dem og høre om de er fornøyde med dagens situasjon, skriver Kislik.

Gi dem støtte

Stjernene har ofte stor tro på egne evner. De kjenner sine egne styrker, og vet å utnytte seg av dem. B-spillerne er kanskje ikke like selvsikre, og tviler mer på egne evner selv om de egentlig har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb. Kislik anbefaler å være nøye med å rose middelhavsfarerne når de gjør en god jobb og oppmuntre dem til å følge intuisjonen sin selv om de kanskje tviler.

La dem ta ledelsen

B-spillerne er kanskje ikke like komfortable i rampelyset som stjernene er. De er mer lavmælte, spør ikke etter forfremmelser eller lønnsøkninger med samme standhaftighet, og er ikke de som tar ledelsen uoppfordret, skriver Kislik. Men det betyr ikke at de ikke har evnene.

Gi disse menneskene muligheten til å ta ledelsen, eller be dem om innspill på oppgaver som tradisjonelt ligger hos ledelsen, så skal du se at middelhavsfarerne har mye å komme med, oppfordrer hun.

Hva kan en gjøre når teamet ikke fungerer?

Therese Sverdrup, førsteamanuensis ved NHH, svarer i denne videoen:

Se hele videoen om rekruttering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS