Ledelse

Slik kan du redde et møte med høyt konfliktnivå

Publisert Sist oppdatert

Møter som sporer av kan være vanskelig å få inn igjen på skinnene. Møter som er preget av høyt konfliktnivå og mange følelser like så. Avsporende møter og sinte eller nedstemte deltakere tar mange former. Det kan være konfliktmøtet, der alle snakker, men ingen hører, eller det kan være ressurskampen, der alle snakker over hverandre for å karre til seg en større del av midlene. Det kan være det ustrukturerte møtet, hvor mye blir diskutert, men ingenting blir vedtatt, eller det kan være møtet der hvor noen føler seg krenket, noe som kan ende med personlige konflikter.

Uansett form og farge – det kan ifølge forfatter og rådgiver innen arbeidslivsprestasjoner, Joseph Grenny, være enklere enn man tror å snu kaos til orden og sinne til konstruktiv diskusjon.

Fra kaos til kommunikasjon

Hos Harvard Business Review skriver han om fire veier tilbake fra et avsporet møte:

Avbryt kaoset: En av de beste måtene å bryte opp i kaoset er å sette ned tempoet. Snakk høyere og tydeligere til du har fått oppmerksomheten. Deretter setter du ned farten og volumet, og prøver å få møtet inn på rett kjøl.

Snakk om fakta: Gå over til å snakke om hva som foregår på en faktaorientert måte. Trekk fram hva som er feil, og sett i gang en konstruktiv diskusjon rundt hva man kan gjøre for å rette opp i det, men uten å peke ut syndebukker. Spør om møtedeltakerne er enige i situasjonsbeskrivelsen din og forslagene dine til videre arbeid.

Lag en struktur: I et møte med høyt konfliktnivå er det viktig at alle blir hørt. Utarbeid en struktur som sikrer at alle blir hørt, og sørg for at den blir opprettholdt.

Husk struktur og regler: Selv om kaoset har blitt brutt opp, og regler og strukturer blitt dannet, så finnes det alltid en sannsynlighet for at møtet sklir ut. Særlig om konfliktnivået har vært høyt. Hvis det begynner å skje, er det naturlig å minne deltakerne om hva man har gått gjennom, og vise til hvordan god struktur førte til et bedre møte.

Bli en bedre møteleder gjennom stemmetrening

Logoped og grunnlegger av Stemmecoaching, Nina Helleland, forklarer i denne videoen hvordan man kan bruke stemmen for bedre å få fram sitt eget budskap.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS