Ledelse

Slik kommuniserer du strategien din eksternt

Publisert Sist oppdatert

Det er viktig å kommunisere strategien godt internt. Strategien skal legge grunnlag for hvordan de ansatte jobber for å oppnå virksomhetens målsettinger. God internkommunikasjon er viktig.

En noe oversett aktivitet er imidlertid den eksterne kommunikasjonen av strategi. Investorer, kunder, leverandører og media bør alle sammen forstå en virksomhets strategi. Gjennom å kommunisere strategien sin godt kan en virksomhet bli mer attraktiv for disse gruppene, og på sikt føre til bedre resultater.

Det skriver Donald Sull ved MIT Sloan School of Management, Stefano Turconi ved London Business School og Charles Sull ved firmaet Charles Thames Strategy Partners LLC, hos MIT Sloan Management Review.

6 kommunikasjonsråd

Sull, Turconi og Sull har analysert alle virksomhetene på den amerikanske aksjeindeksen S&P500 og sett på hvordan de kommuniserer strategien sin utad. Fra analysen har de trukket ut seks punkter som gikk igjen i hvordan virksomheter angriper eksternkommunikasjon av strategi.

  • Prioriter: En utvalgt og konkret liste med strategiske punkter er alltid bedre enn en lang smørbrødliste. Det viser at ledelsen har greid den vanskelige oppgaven med å prioritere opp noe og prioritere ned noe annet. Man sitter da igjen med de prioriteringene virksomheten mener er absolutt viktigst.

  • Forklar: Prioriteringene må likevel forklares. «Vokse internasjonalt» er en veldig lite konkret strategi som kan være vanskelig for investorer og kunder å forholde seg til. Forklar heller hvilke produkter man kan forvente å se, og i hvilke nye markeder virksomheten har tenkt å etablere seg. Da er det lettere for interessenter å ta stilling til om man liker planene.

  • Hvordan? Det er også nyttig for interessegrupper å vite hvordan en virksomhet har tenkt å oppnå målene sine. I kommunikasjonen bør selskapet forklare hvilke tiltak de skal iverksette for å komme i land med de strategiske prioriteringene.

  • Hvorfor? Strategi er kun nyttig hvis strategien faktisk fører til verdiskaping. Den eksterne kommunikasjonen bør derfor ta sikte på å forklare hvorfor man har prioritert som man har gjort, og hva disse prioriteringene konkret fører til av verdiskaping for virksomheten, både på kort og lang sikt.

  • Oppdatere underveis: Intensjoner er én ting. Handling er noe annet. I kommunikasjonen med kunder, leverandører, media og investorer er det også viktig å vise til handling. Virksomheter bør derfor med jevne mellomrom vise til konkrete tiltak de har iverksatt for å nå de strategiske prioriteringene.

  • Framtiden: Virksomheter bør sist men ikke minst kommunisere langtidsplanene sine. Det viser at de har oversikten over både nåtid og framtid, og hvis de i tillegg greier å iverksette planene og nå målene sine skaper de kredibilitet blant interessentene.

Kilde: MIT Sloan

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS