Ledelse

Slik unngår du å drepe ansattes arbeidsglede etter ferien

Publisert Sist oppdatert

August er godt i gang, og sakte men sikkert er folk tilbake i full vigør i jobben. Men selv etter flere uker med fri, og forhåpentligvis mye overskudd, er det ikke nødvendigvis så mye som skal til for at det blir for mye for en nylig tilbakevendt feriekropp.

Går du som arbeidsgiver for hardt ut med dine ansatte så kan du risikere at hele arbeidsgleden forsvinner.

Her er seks ting du absolutt ikke bør gjøre hvis du vil bevare de ansattes arbeidsglede etter ferien, ifølge Arlette Bentzen i Arbeidsglæde.nu:

Gi de ansatte store, uoversiktlige oppgaver

Etter ferien trenger ansatte litt tid til å oppdatere seg og få oversikten igjen. La dem starte forholdsvis rolig og øke tempoet gradvis.

Gir du de ansatte store og komplekse oppgaver som tar opp hele oppmerksomheten dere, risikerer du at den oppsparte ferieenergien forsvinner på et blunk, skriver Bentzen hos danske Væksthus for ledelse.

Forlange overtidsarbeid

Det er greit å ha litt ferieblues og ta litt rolige dager i starten. Man trenger litt tid på å komme opp i et stabilt arbeidstempo. Det verste du kan gjøre etter en ferie er derfor å forlange at de ansatte jobber overtid etter ikke å ha jobbet på noen uker, skriver Bentzen.

Ikke la de ansatte få sosialisere

Gode relasjoner på jobben er viktig, og etter en ferie er det naturlig å snakke litt om ferien og utveksle opplevelser. La de ansatte få tid til dette, anbefaler hun.

Unngå å gi tilbakemeldinger

Tilbakemeldinger er alltid viktig, men kanskje spesielt etter en lang periode uten, som en ferie. Vær nøye med å gi gode og raske tilbakemeldinger på en ansatts arbeid etter ferien.

Vær sur og uhøflig

Etter en ferie er mange opplagte og glade, men det kan raskt endre seg hvis lederen er irritabel og oppfører seg dårlig mot de ansatte. Bruk heller det gode feriehumøret og spre god stemning på arbeidsplassen. Da er det lettere å få en god start på halvåret, skriver Bentzen.

Skap mistillit

Det siste en ansatt trenger etter ferien er en leder som henger over dem og driver detaljstyring av alt arbeidet. Gi de ansatte den friheten de trenger og la dem komme seg opp i full produktivitet i sitt eget tempo.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS