Annonse
Rektor ved Norges Handelshøyskole Øystein Thøgersen, prorektor for utdanning Linda Nøstbakken og direktør for NHH Executive Birthe Kåfjord Lange. Foto: Camilla Skjær Brugrand.

Starter Nordens første MBA i finansteknologi

Til høsten starter Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen opp det som vil bli Nordens første erfaringsbaserte MBA med fordypning i finansteknologi, populært kalt «fintech». Allerede nå er det stor etterspørsel etter å sikre seg en av plassene på studiet.

– Vi prøver å sette norsk rekord i utviklingen av en executive MBA-studie. Det er en lederutdanning for eksperter, ledere og de som har ambisjoner om å bli en toppleder for å skjønne hvordan man skal gripe mulighetene, jobbe med truslene og hvordan man skal posisjonere seg for å være en aktiv aktør, forklarer direktør for NHH Executive, Birthe Kåfjord Lange.

En egen MBA med fokus på fintech var ikke engang påtenkt forrige sommer, men slik ble det etter at NHH valgte å delta i klyngesamarbeidet «Finance Innovation». Skolen klarte å snu seg om ganske kjapt og det har vokst frem mange fag som er tidsriktige å ha for en handelshøyskole.

– En god finansklynge må ha et utdanningstilbud. Vi har mange flinke folk i dag som trenger å løfte seg og lære mer om finansteknologi. Derfor ønsker vi å lage et tilbud for de menneskene som allerede er i jobb, forklarer Kåfjord Lange.

Rektor ved NHH, Øystein Thøgersen, legger til at etterspørselen etter kandidater med teknologiforståelse er noe skolen skal mette.

Nytt samarbeid med teknologer

Thøgersen beskriver essensen av fintech som «et møte mellom avansert teknologi, finansmarkedet funksjonsmåte og kundenes behov».

En typisk fintech-løsning for mannen i gata er pengeoverføringstjenesten Vipps. For brukerne er Vipps noe superenkelt som dekker et behov, men det å lage produktet er superavansert. Det krever mye analytisk kunnskap, programmering og ikke minst må det bygge på en strategisk sunn ide.

NHH har alltid hatt et godt samarbeid med banknæringen, mens det ferske samarbeidet med teknologifirmaer er ukjent farvann. Blant deres samarbeidspartnere enten direkte, eller gjennom klyngesamarbeidet i «Finance Innovation», er selskaper som Avo Consulting og Knowit.

– Den typiske studenten på vårt MBA program i Fintech vil være en som leder eller mellomleder som blir påvirket av nye teknologiske finanstjenester, eksempelvis i bank og finans bredt definert eller i konsulentselskaper, sier Thøgersen.

Ambisjonen er å spille i Champions League for handelshøyskoler

Internasjonalt har man sett at de vinnende teknologiske selskapene blir veldig store og får enorm lønnsomhet og makt. Men så har man også de mindre, gjerne svært spesialiserte selskapene som lever i symbiose med de store konsernene. Det å være i midten og kjempe for å overleve, kan være slitsomt.

– I vår Fintech MBA kommer vi til å ha ulike moduler og forelesere hvor aspektene ved fintech knyttes opp mot fag som strategi, markedsanalyse og forretningsmodeller. NHH har meget høye ambisjoner om å være blant de beste handelshøyskolene på verdensbasis. For å være det, må vi være relevante slik verden er i 2018 og videre fremover. Ambisjonen er å spille i Champions League for handelshøyskoler.

Oppskriften på det mener han er et fagtilbud som utvikler seg hurtig og som er oppdatert på megatrendene som preger samfunnsutviklingen

– Teknologiske gjennombrudd, som forsterkes av at vi lever i en globalisert verden, kan få dramatiske effekter slik vi nå ser det spille seg ut i bank- og finanssektoren, sier han.

Ikke bare for bankfolk

Kåfjord Lange, som er ansvarlig for etter- og videreutdanningen ved NHH forklarer at det er viktig for dem å også treffe dem som ikke jobber i bank og finans med denne nye spesialiseringen.

Hun viser for eksempel til folk som jobber i detaljhandel og ønsker å vite mer om det nyeste innen betalingsløsninger.

– Når man integrere mer og mer av finanstjenestene i produktet, får man plutselig et helt annet oppsett på hele forsyningskjeden. Det å få bredt nok tilfang til dette programmet er veldig viktig for oss for å få inn flere perspektiver. Alle medlemmene av finansklyngen er en viktig målgruppe, men vi passer også på å reservere plasser til de som ikke jobber i bank og finans for å få med nye startups, teknologiske utfordrere og folk som jobber i andre bransjer som blir påvirket av finansteknologien, forteller hun.

Hvordan skal man jobbe sammen med andre som man tidligere har konkurrert med? Det er en av problemstillinger som vil dukker opp under studiet.

I tillegg til å ha en bachelor-grad, må søkerne til MBA i fintech ha tre til fem års arbeidserfaring. Den erfaringen man har opparbeidet seg vil bli brukt som en del av studiet.

– Studiet tar for seg hvilken type kompetanse man trenger for å møte bestemte trusler. Hvordan kan man sikre at bedriften får sin del av verdikapringen? Hvordan kan bedriften bidra til verdiskaping? Masteren er ikke smal eller veldig tilpasset det tekniske, men den går ut på å forstå de større sammenhengene, forklarer Kåfjord Lange.

Jobber fenomendrevet

MBA-en i fintech skal hjelpe ledere å navigere den nye digitale virkeligheten og deltakerne vil lære hvordan deres bedrift kan lykkes i et stadig skiftende arbeidslandskap.

Utdanningen skal lære studentene hva som må til for at de som ledere ikke bare sitter og tar imot de teknologiske nyvinningene, men være de som lener seg fremover og kommer med ideene.

 Veldig mange sitter med høye skuldrer og tenker at dette er dødsviktig og at det trenger å lære seg det, men de vet ikke hvordan

– Vi vil jobbe fenomendrevet hvor vi setter opp de store spørsmålene og bruker nye teknologiske muligheter som for eksempel store data, kunstig intelligens og robotteknologi for å belyse disse spørsmålene, sier Kåfjord Lange.

Studiet vil ikke gå dypt inn i hvert tema, men man lærer nok om for eksempel maskinlæring til å forstå hvordan det kan påvirke den enkeltes bedrift.

– Alle har hørt om disse trendene, men mange tror alle andre vet mer om det enn de selv gjør. Veldig mange sitter med høye skuldrer og tenker at dette er dødsviktig og at det trenger å lære seg det, men de vet ikke hvordan, sier Kåfjord Lange.

Studentene må senke skuldrene, tenke på alt de kan om ledelse, strategi, samarbeid og orientering – alt det de allerede har i ryggsekken, og lære nok om fenomenene slik at de kan forstå hvordan de ulike tingene påvirker lønnsomheten og strategiene deres. Man blir ikke ekspert på maskinlæring. NHH prøver å følge teknologien, ikke bransjegrensene.

Danskene slenger seg på

I løpet av MBA-en kommer foreleserne til å ta med seg programmet å reise ut til de stedene hvor teknologien og forskningen har kommet lengst. På denne måten treffer de miljøer som ligger langt fremme på teknologifronten.  

– Vi har fått forespørsler fra blant annet Danmark som har prøvd å få til en MBA i fintech tidligere uten helt å få sving på det, men som nå ønsker å være med oss. Norge ligger langt fremme. Vi kan få til noe her hvor resten av verden snur seg og ønsker å være med, sier Kåfjord Lange.

Hun tror det hadde vært spennende og fått med noen fra Finanstilsynet og den regulatoriske siden som deltakere på grunn av utfordringene som er knyttet til det med hvor åpen man skal være, hvor mye skal man tillate, hvordan sette opp et reguleringsverk som er det beste for norsk økonomi og samfunnet.

– NHH ønsker oss en kombinasjon av gründere og det etablerte. Vi må bygge det beste fra begge verdener, fordi jeg tror ikke den ene klarer seg uten den andre. Man må ha de store etablerte som representerer en systemisk trygghet for oss som samfunn, så har man utfordrerne som får de etablerte til å agere raskere, sier hun.

Bransjeaktører er nå med å utvikle programmet og forteller NHH om de utfordringene de står overfor og hvilke spørsmål som er viktige for dem. MBA-en varer i omtrent to år og skal kombineres med vanlig arbeid.

Forsyner seg av det etablerte

En av utfordring som vil bli adressert under studiet kan være at de små utfordrerne blir eksperter på en liten del av de tjenestene en virksomhet tilbyr.

– Da kan man risikere det man snakker om i Silicon Valley som «death by a thousand cuts». Det kommer flere små bedrifter som forsyner seg litt og litt av alle tjenestene en bank har. Til slutt risikerer du å sitte igjen ribbet. Hvordan skal man møte disse utfordrerne? spør Kåfjord Lange.

En bedrift som sitter med mange store og tunge kjernesystemer har ikke like lett for å endre seg like raskt. Da anbefaler Kåfjord Lange at man burde skifte briller og tenke at man ikke lenger er den store banken, men at man er utfordreren. Se ting fra andre perspektiv og finne løsninger.

Til slutt risikerer du å sitte igjen ribbet

–  En annen mulighet kan være at vedkommende er veldig god en liten bit av en veldig lang kjede og kan komme inn å bidra til noen andre sin lange kjede. Selv om jeg ikke vipper andre av banen, blir jeg inkludert i det, sier hun.

Trender i tiden

NHH har ikke ligget på latsiden de siste to årene når det gjelder å transformere sine tradisjonelle kurs og introdusere nye fag.

De har blant annet satt i gang en ny profil i business analytics og satt opp kurs i robotisering, kunstig intelligens, fintech og store data.

– Like viktig er det at vi fornyer de tradisjonelle fagene som markedsføring, strategi, makroøkonomi og regnskap med innslag av teknologiforståelse, sier rektoren.

Vanlige studenter kan i dag ta flere kurs om robotisering og programmering som en del av sin mastergrad. For å kunne ta noen av disse kursene, må man ha visse forkunnskaper i for eksempel programmering, mens andre ikke krever at man har tatt noen bestemte kurs i forkant.

– Det er like viktig at de som tar tradisjonelle økonomifag og blir finansanalytikere og strateger, forstår hvordan den digitale verden og teknologien påvirker beslutningene til de organisasjonene de jobber for, sier Linda Nøstbakken, prorektor for utdanning ved NHH.

Selv om Fintech MBA-en er for folk i jobb, kan dagens studenter som studerer fulltid også spesialisere seg innen fintech.

– Det er andre alternative ruter man kan stake seg ut for å få en teknisk tvist på økonomiutdanningen. Kvinne eller mann (50) vil bli leder for de studentene som NHH utdanner nå. Disse studentene har mye større teknologiforståelse enn tidligere og vil på mange måter bli en ny rase å lede, forklarer Nøstbakken.

Annonse
Annonse