Ledelse

To typiske trekk for ledere som har gitt opp

Og hvordan du gjør noe med det.

Publisert Sist oppdatert

Ledelse har blitt studert i hundre år, og det finnes svært mange ulike definisjoner og forklaringer på hva som skaper engasjement og motivasjon, og får ansatte til å ønske å bli værende i stedet for å se seg rundt etter nytt arbeid.

Men uansett hva som definerer god ledelse, så er latskap ikke en av dem. En leder som tror ledelse bare handler om sunn fornuft, og ikke gjør en faktisk innsats for å holde trivselen og arbeidsmiljøet oppe, står i stor fare for å miste sine beste ansatte, ifølge Mark Bolino ved Universitetet i Oklahoma og Anthony Klotz ved Oregon State University.

Disse lederne er late, og late ledere tyr ofte til to ting:

Syndebukken

De legger skylda for dårlige prestasjoner og høy gjennomtrakk på de ansatte, i stedet for å se på egen atferd eller virksomheten som helhet

Når ledere blir late og slutter å gjøre en hederlig innsats, gjør de oftere det psykologene kaller den fundamentale attribusjonsfeilen – de skylder på de ansattes holdninger og verdier, i stedet for å åpne opp for at problemet kan ha strukturelle eller organisatoriske årsaker, skriver Bolino og Klotz i et innlegg hos Harvard Business Review.

Når de selv gjør feil skylder de derimot på omgivelsene.

Denne «taktikken» gjør at de kan fortsette å slippe å gjøre en innsats, siden alle andre har skylden og de aldri gjør feil selv, skriver de.

«Quick fix»

De ser etter lettvinte løsninger på komplekse problem

Hvis mange ansatte slutter samtidig, eller begynner å uttrykke misnøye, kan det vitne om et underliggende problem med kultur eller arbeidsmiljø.

En aktiv leder ville begynt arbeidet med å avdekke disse problemene og ta tak i dem.

En lat leder, derimot, finner en rask løsning som kanskje demper problemet litt i en stund, for eksempel en liten julebonus eller høyere lønn. Ikke bare er dette dyre tiltak, men de skyver det faktiske problemet foran seg, skriver Bolino og Klotz.

Slik unngår du å bli en lat leder

Det viktigste å gjøre for å unngå å bli en lat leder, er å anerkjenne at ledelse krever en innsats, og ikke bare sunn fornuft, skriver Bolino og Klotz.

Mer konkret har de tre tiltak å begynne med i dag, for å unngå å falle i latskapsfella:

  • Ta ansvar: Slutt å legge all skyld på de ansatte når de gjør noe feil. Spør deg selv hva du som leder kan gjøre annerledes for å legge til rette for bedre motivasjon og prestasjon.

  • Vær lokal: Ledelse er ikke et universelt fag, og det finnes lite hyllevare-løsninger som fungerer overalt. Vær aktiv, eksperimenter og finn ut hva som fungerer for ditt team.

  • Spre ordet: På samme måte som lat ledelse kan spre seg, kan også aktiv ledelse gjøre det. Vær klar med mellomlederne at ledelse krever innsats.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS