Ledelse

Lene Fjellheim i ­CoachTeam.

– Traff meg rett i hjertet

Trilogien «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» gjorde inntrykk på Lene Fjellheim i CoachTeam.

Publisert Sist oppdatert

Helga Flatlands trilogi handler om relasjon mellom mennesker, mellom søsken, foreldre og barn og kjærester. De handler om å være ung og det å måtte gjøre valg – valg som blir fatale og valget om å ikke ta valg.

– De handler om det å være homofil i et lite miljø, og de handler om ensomhet: Å være alene og ikke være en del av et fellesskapet. Om å være alene i ekteskapet og ikke å finne sin plass. Og ikke minst om sorg og hvordan vi reagerer ulikt på en stor sorg, der noen går i stykker mens andre finner sine overlevelsesstrategier, forklarer Fjellheim.

Fire unge barndomsvenner fra den samme bygda: Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare én av dem kommer hjem i live. Hvorfor dro de egentlig? Hva med dem som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre valg? Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp med en trygghet som ikke lenger kjennes trygg.

Foto Lene Fjellheim i CoachTeam anbefaler Helga ­Flatlands trilogi «Bli hvis du kan,. Reis hvis du må» (Foto: Aschehoug)

– Det er en roman som ikke oppleves som politisk, men hjerteskjærende, og hvor vi følger skjebnene til de fire guttene over mange år – via ulike fortellerstemmer og dermed også med ulike vinklinger. De fire fortellerstemmene skreller av ulike lag av en og samme historie, sier hun.

Ifølge Lene Fjellheim borrer forfatter Helga Flatland i personskildringene på en elegant måte som ikke overforklarer, men heller lar leseren gruble gjennom alle tre bøkene siden det ligger så mye mellom linjene.

– Hun har skapt fire jeg–personer som hver for seg fremstår som troverdige, uten for mye drama eller klisjéer, utdyper hun.

Hun trekker frem den hjelpeløse bondske tausheten og de knugende uttalte kravene som blir så sterkt å lese om, og som gjør at leseren går igjennom hele følelsespekteret når personene trer så tydelig frem litt etter litt, via ulike fortellerstemmer og vinklinger.

– Jeg tar meg selv i å få sympati der jeg hadde antipati når jeg får dypere forståelse for personene, situasjonene og valgene som tas når de etter hvert blir beskrevet fra så mange ulike vinkler. For deg som er opptatt av det relasjonelle vil jeg absolutt anbefale denne boken selv om du antageligvis kommer til å ha det litt vondt underveis også, sier hun.

Ledernes boktips

Vi går inn i feriemodus, og ser frem mot en velfortjent pust i bakken etter en kald vinter og en lang vår. Da er det få ting som passer bedre enn gode boktips. Også før denne ferien har Ukeavisen Ledelse bedt ledere om å anbefale litteratur. Bøkene kan gi deg underholdning, faglig påfyll eller kanskje noen nye tanker?

Anbefalingene denne gangen er en god miks av fag- og skjønnlitteratur. I tillegg får du et tips om hvordan du kan lese bøkene dine, dersom du ikke er en av dem som fortsatt sverger til det fysiske formatet, da. Hver dag denne uke vil det bli anbefalt en ny bok. God lesing!

Powered by Labrador CMS