Ledelse

Typisk destruktive ledere

9 kjennetegn.

Publisert Sist oppdatert

Destruktive ledere er svært negativt for en virksomhet. De kan forsure arbeidsmiljøet, forårsake stress og konflikt, eller kjøre hele organisasjonen på grunn. Bri Riggio er karriereekspert i Global Career Development Facilitator, og i et LinkedIn-innlegg oppsummerer noen typiske trekk for destruktive ledere.

Bortreist: Destruktive ledere har en tendens til å være distanserte. De kan være fysisk utilgjengelige, altså fysisk ikke til stede for sine ansatte, eller så er de ikke mentalt til stede. Det gjør at de ikke greier å plukke opp hva som foregår under nesen sin, enten det er et dårlig arbeidsmiljø eller ansatte som blir tvunget til å ta viktige beslutninger uten veiledning.

Ansvarsløs: Det er typisk for dårlige ledere å bedrive ansvarsfraskrivelse. De rettferdiggjør dårlige avgjørelser de selv har tatt, eller så skylder på andre.

Konfliktsky: Gode ledere plukker opp signaler fra sine ansatte og tar tak i problemer. Destruktive ledere gjør alt de kan for å unngå vanskelige samtaler og konflikter. Det gjør at ansatte må fortsette å bære på frustrasjonen sin, noe som kan skape både store konflikter og stress.

Kommuniserer ikke: Destruktive ledere gjør seg ofte til kjenne gjennom måten de kommuniserer på – eller snarere mangelen på kommunikasjon. De involverer ikke ansatte i beslutningsprosesser, og er dårlige til å informere om hva som foregår i ledergruppa. De ansatte ender opp med å måtte gjette seg fram til hva lederen driver med, noe som kan ende i dårlige avgjørelser, mye feil og mye sladder, skriver Riggio.

Planlegger ikke: På samme måte som de ikke forstår nytten av kommunikasjon, bryr destruktive ledere seg heller ikke om strategi og retningslinjer. Dette kan gjøre at det utvikler seg en del usikkerhet og stress blant de ansatte, for eksempel i endringssituasjoner eller kriser.

Spill for galleriet: Destruktive ledere ser etter snarveier som kan gi resultater med en gang, og den kjappe plaster-på-såret-løsningen hvis ting ikke går helt etter planen – alt for å unngå å ta tak i de underliggende årsakene.

Svart-hvitt: For destruktive ledere er du enten med eller mot. Det finnes ingen gråsoner eller muligheter for innspill og kontruktiv kritikk.

Har favoritter: Dårlige ledere finner sine favoritter på en arbeidsplass. Ofte er det personer som gir lite motstand og har samme tankegang som lederen selv. Disse står først i køen for lønnsøkning, forfremmelser og andre goder.

Ignorerer turnover: Ansatte som klager over dårlig lønn og dårlige forhold eller ansatte som slutter, plager ikke den destruktive lederen. Han eller hun ser ikke dette som sitt eget ansvar, men legger heller skylden på de ansatte.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS