Ledelse

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal tolke at en person står med armene i kors.

Vær forsiktig, kroppsspråket ditt kan være støtende

Publisert Sist oppdatert

I jobbhverdagen møter du på og prater du med mange mennesker i løpet av en arbeidsuke. Fra de formelle og avtalte møtene, lunsjpraten, sporadiske møter med kaffemaskinen, medarbeidersamtaler, kundemøter – du møter mennesker hele veien, og i alle møtene er det flere typer kommunikasjon: den språklige, men også den ikke-språklige kommunikasjonen – kroppsspråket.

Kroppsspråket vårt er noe vi kanskje ikke alltid tenker over, men det er en rik kommunikasjonsform som forteller mye om hva vi egentlig mener. I noen tilfeller kan dette føre til problematiske situasjoner, hvis kroppen og munnen ikke snakker samme språk, skriver Judith Humphrey i et innlegg hos magasinet Fast Company.

Hun er grunnlegger av kommunikasjonsbyrået The Humphrey Group, og forklarer at det er noen signaler man bør være forsiktig med å sende ut via kroppsspråket sitt for å unngå å støte den man snakker med. Her er de fem viktigste:

Lite blikk-kontakt

Du tror kanskje at møtelederen ikke legger merke til om du drar fram mobilen et lite sekund, eller at personen du snakker med ikke oppdager at blikkontakten forsvinner et øyeblikk, men da tar du feil, skriver Humphrey. Øynene våre oppdager det aller meste av det som skjer hos dem vi snakker til eller med.

Spesielt i dag er dette viktig, da mobiltelefonen utgjør en konstant trussel mot oppmerksomheten.

Armene i kors

Dette punktet har blitt gjentatt i årevis, men armene i kors signaliserer en «lukkethet» eller en skepsis, selv om det ikke er ment slik.

Humphrey anbefaler heller å holde armene ned langs siden, og heller bruke dem til å gestikulere med. Sitter du ved et bord kan du heller legge armene på bordet.

Tilbakelent stil

Det er greit å være uformell og avslappet, men blir du for tilbakelent i møtestolen så signaliserer du at du ikke følger med eller ikke bryr deg, skriver Humphrey.

Snu deg rundt

Se for deg at du plutselig møter sjefen i gangen, og hen stiller deg et vanskelig spørsmål som du ikke har det umiddelbare svaret på. Du begynner å snakke, men snur deg litt bort, og med det har du allerede signalisert at «jeg vet ikke helt, jeg vil bort».

Sørg for å stå rakt overfor personen du snakker med for å signalisere at du lytter og er interessert, anbefaler Humphrey.

Ingen ansiktsuttrykk

Når vi snakker leter vi etter reaksjoner, og det er lite som er så vanskelig å tolke som et ansikt uten noe uttrykk. Du forteller noe morsomt – ingenting, du forteller noe viktig og interessant – null reaksjon. Det er klart at dette er vanskelig å forholde seg til.

Ofte stammer dette fra at man ikke er helt til stede i samtalen eller møtet, og man tenker på andre ting i stedet for å reagerer på det man hører. Man skal ikke framprovosere ansiktsuttrykk, men hold deg fokusert på den samtalen du er en del av, så kommer sannsynligvis uttrykkene av seg selv, skriver Humphrey.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS