Ledelse

Illustrasjonsfoto.

– Vi er låst inne bak skoleporten

Publisert Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse slår 8 av 10 rektorer fast at de ikke har tid til å drive utadrettet arbeid på skolens vegne.

– Urovekkende, sier Stig Johannessen, leder i Skolelederforbundet.

Skolelederforbundet har nylig gjennomført en undersøkelse blant omtrent 200 rektorer fra hele landet.

Hele 8 av 10 har svart at de ikke har tid til å drive utadrettet arbeid. Rektorene sier entydig at de mangler tid til å samarbeide med offentlige, private og frivillige aktører. Årsaken er, i følge forbundsleder Johannessen, at rektorene begraves i interne, administrative oppgaver.

– Skolen kan ikke fortsette å være en andedam for seg selv. Vi er en del av samfunnet og rektor er avhengig av å kunne samarbeide tett med interessenter rundt skolen for å løse samfunnsoppdraget, sier Johannessen.

Obligatorisk å være utadvendt

Foto Stig Johannessen, forbundsleder i Skolelederforbundet.

Forbundslederen mener rektor skal ha tid til å jobbe som en entreprenør som knytter kontakter som igjen kan hjelpe skolen med å skape et utvidet, nyskapende opplæringstilbud.

Det trengs for å kunne kalibrere elevene inn mot yrkeslivet de senere skal ta del i, fastslår Johannessen.

– Vi vet at de administrative oppgavene stjeler svært mye tid, og vi opplever dette som urovekkende. Skolens evne til å etablere relasjoner til ressursmiljøer utenfor skolen er selve nøkkelen til å levere et allsidig opplæringstilbud, sier Johannessen.

Elevene ofres

Noe av det mest urovekkende med undersøkelsen er, i følge Johannesen, konsekvensene som oppstår hvis en rektor velger å omdisponere skolenes ressurser for å få bedre tid til ledelse.

Hele 9 av 10 rektorer svarer nemlig at det da vil gå på bekostning av undervisningstimer til elevene.

Skolen kan ikke fortsette å være en andedam for seg selv.

– Dette viser hvilken håpløs skvis vi er i. Hvis ledelsesressursen i dag skal utvides, må vi hente pedagoger ut av klasserommene. Det som trengs, er frie midler som skoleledelsen kan benytte til å ansette administrative yrkesgrupper med juridisk og økonomisk kompetanse. Det vil frigjøre tid som rektor kan bruke til å utøve hele sitt lederoppdrag, både innenfor og utenfor skolen, sier Johannessen.

Powered by Labrador CMS