Ledelse

Øyvind Bøhren.

Vinner pris for å gjøre oss klokere i eierstyring

Professor Øyvind Bøhren er tildelt Handelshøyskolen BIs pris for samfunnspåvirkning og forskningskommunikasjon 2018.

Publisert Sist oppdatert

BIs pris for samfunnspåvirkning og forskningskommunikasjon deles ut til forskere som har bidratt til diskusjoner og endringer i samfunnet gjennom fremragende forskningskommunikasjon

Prisen består av et diplom og 50.000 kroner som vinneren skal bruke til å fremme og videreutvikle sine aktiviteter relatert til allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon.

Professor Øyvind Bøhren ved Institutt for finans vinner BIs pris for samfunnspåvirkning og forskningskommunikasjon 2018, skriver Handelshøyskolen BI i en pressemelding. Prisen ble overrakt på BIs årsfest 18. januar 2018.

Juryen skriver at «prisvinneren demonstrerer høy kvalitet, både i sin forskning og i hvordan han kommuniserer den».

De siste årene har Bøhren særlig vært opptatt av å utvikle ny kunnskap om eierstyring gjennom Senter for eierforskning ved BI, som han har ledet fra starten for ti år siden.

Fagområdet eierstyring (corporate governance) handler om forholdet mellom eierne, styret og ledelsen i både private og offentlige virksomheter. Ikke så rent sjelden utløser forbindelsene mellom de tre rollene konflikter som skaper store, reelle utfordringer for virksomheter.

Striden om Statistisk sentralbyrå, eierstyring i Norges Bank generelt og Oljefondet spesielt, og Kjell Inge Røkkes behandling av minoritetsaksjonærer er bare noen få utvalgte eksempler på konflikter vi har kunnet følge i mediene.

Felles for disse tre sakene er at Bøhren har deltatt med faglige perspektiver. Juryen har merket seg at Øyvind Bøhren har engasjert seg i mange av de store næringslivsdebattene gjennom de siste årene.

Forskningen skal deles

«Øyvind Bøhren snakker mer enn gjerne med både journalister og praktikere om temaer han kan klargjøre og belyse med kunnskap og faglig innsikt,» skriver BI.

I sin forskningskommunikasjon tar han ofte utgangspunkt i sin egen forskning, som har gjennomgått kvalitetskontroll gjennom internasjonal forskningspublisering. Derimot takker han nei til å synse og mene noe om temaer der han ikke føler han står på trygg, faglig grunn.

«Gjennom en slik holdning til forskningskommunikasjon, har Bøhren bygget en høy grad av troverdighet, både i media og blant dem som er engasjert i roller som ledere, i styrer eller er eiere», fremholder juryen.

Bøhren er genuint opptatt av å gjøre nye forskningsresultater kjent for de som kan ta kunnskapen i bruk. Det gjør han både gjennom norske og internasjonale medier og gjennom møteplasser som seminarer og konferanser rettet mot både forskere og praktikere. Det gjelder for eksempel BIs årlige styrekonferanse, der Bøhren har det faglige ansvaret.

«Prisvinneren demonstrerer en forbilledlig evne til å knytte forskningsresultater opp mot brennaktuelle temaer i samfunnsdebatten, slik at det blir større oppmerksomhet om resultatene av forskningen,» skriver juryen.

Juryen bemerker at Bøhren heller ikke går av veien for å utfordre makten. Han er klar, tydelig og uredd når han for eksempel kritiserer mektige aktører i næringslivet for hvordan de utøver sin eiermakt.

Bøhren har utgitt to lærebøker i finans og en lærebok i eierstyring. To av bøkene er utgitt i løpet av de siste tre årene. Til sammen har de tre bøkene blitt solgt i mer enn 150.000 eksemplarer. Det er et så stort volum at lærebøkene hans har en betydelig effekt på praksis i disse fagområdene, fremholder juryen.

Selv om Øyvind Bøhrens forskningslaboratorium er norske virksomheter, lykkes han i å få internasjonal oppmerksomhet om sin forskning. Han har etter invitasjon nylig skrevet innlegg om sin forskning for fagblogger ved Harvard Law School og Oxford Business Law School.

Årets jury:

Juryen som har vurdert kandidater til BIs pris for samfunnspåvirkning og forskningskommunikasjon 2018, har bestått av adm. direktør Håkon Haugli i Abelia, departementsråd Elisabeth Berge i Olje- og energidepartementet, redaktør Vibeke Holth i Kapital, høyskolelektor Tor Haugnes ved BI og studentrepresentant Martine Ramstad Høge.

Tidligere prisvinnere:

  • 2017: Hilde C. Bjørnland

  • 2015: Øyvind Kvalnes

  • 2012: Torger Reve

  • 2009: Hilde C. Bjørnland

  • 2008: Jørgen Randers

  • 2007: Arne Jon Isachsen

Powered by Labrador CMS