Ledelse

3 karrieretips

Praktiske tips til motiverte ledere og medarbeidere som vil opp og fram.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse: Ally MacDonald i MIT Sloan Management Review har plukket frem noen karrieretips basert på artikler fra eget magasin.

Dette er essensen i tre av dem:

Sy sammen ditt egen «støtte-team»

Ledere på ulike nivåer kan ha behov for støttespillere i form av rådgivere, mentorer og rollemodeller, både for å skaffe seg den informasjonen de trenger og for å få støtte i avgjørende øyeblikk i karrieren. Med bakgrunn i egne studier, viste Yan Shen, Richard D. Cotton og Katy E. Kram for noen år tilbake til seks ulike typer støttespillere: Personlig guide, personlig rådgiver (disse to først og fremst for den psykososiale støttens skyld), en mentor som både ga karrierestøtte og psykososial støtte, en karriereguide, en karriererådgiver og en rollemodell. Om du ikke går for «hele laget», så er det viktigste i dette tipset å ikke bare ha én, men flere støttespillere og rollemodeller. De kan være fra din indre eller ytre sirkel, og det kan variere hvor aktivt du bruker dem.

Ikke snakk deg selv ned.

I dette tipset viser MacDonald til en artikkel av professor Morela Hernandez, der hun har pekt på at særlig kvinner ofte føler at de ikke «passer» til en bestemt forfremmelsesmulighet. De argumenterer og rasjonaliserer seg selv bort fra å søke. De snakker seg selv bort fra jobben. Å fortelle seg selv historier om hvordan man tror man vil passe i en fremtidig jobb, kan brukes både positivt og negativt. Vil du gjøre karriere? Pass på at du ikke konsekvent bedriver negativ selv-evaluering.

Hva vil kreves av deg framover?

Redaktøren i MIT Sloan Management Review, Paul Micelman, har stilt spørsmål ved hva som skal til for å holde koken karrieremessig i et arbeidsliv med høyt tempo og økende digitalisering. Selv har han kommet frem til tre stikkord:

  • Vilje. Dette handler ifølge Micelman om ønsket om å gjøre noe og om fasthet. Har du appetitt på å utvikle deg og driv til å prøve nye ting? Er du genuint interessert i å finne nye, fremtidige veier for organiasjonen din?

  • Ferdigheter. I tillegg til å inneha ferdighetene du trenger til den rollen du har i dag, kan det være en idé å tenke igjennom hva en slik rolle vil kreve i fremtiden. Kan du å skaffe deg de ferdighetene som skal til? Har du mulighet til å ta i bruk de verktøyene som kreves etter hvert som måten å jobbe på endres?

  • Hastighet. Endringer innebærer ofte høyere tempo. Er du klar for det? Noen advarer mot at høyt tempo kan føre til kaos og dårlige beslutninger, men Micelman tror ikke at man kommer unna dette. Han tror at man framover både må klare å bevege seg hurtig og ta gode beslutninger; samtidig.

Powered by Labrador CMS