Ledelse

Evnen til kritisk tenkning er avgjørende for å ta gode beslutninger, men også en evne som kan trenes opp.

3 øvelser for bedre beslutninger

Som leder tar du avgjørelser som kan ha store konsekvenser. Her er tre øvelser som sørger for at du unngår vanetenkning og velger rett.

Publisert Sist oppdatert

Både tidsnød og vanetenkning kan stå i veien for at du som leder gjør gode valg. Evnen til kritisk tenkning er avgjørende for å ta gode beslutninger, ifølge ledelseskonsulent Helen Lee Bouygues som skriver i Harvard Business Review. Hun mener dette er en evne som kan trenes opp, og kommer med tre konkrete øvelser.

1. Still spørsmål ved vedtatte sannheter

Om ikke man tar seg tid til dette hver gang man skal beslutte noe, er det lurt å sette av tid til å stille seg noen grunnleggende spørsmål, spesielt når man skal ta langsiktige, strategiske beslutninger.

Skal dere legge selskapets strategi, som vil ha konsekvenser for ressursbruk og innsats i lang tid framover, sørg for å se nærmere på hvilke forutsetninger dere bygger strategien på. Hvilke sannheter har dere alltid tatt for gitt? Hvilke endringer skjer i samfunnet rundt dere? Hvilke prognoser finnes for markedet fremover?

En annen måte å tenke gjennom dette er å vurdere alternativer. Dere kan spørre dere: Hva hvis kundene endret atferd? Hva om leverandørene våre gikk konkurs? Slike perspektiver kan hjelpe dere til ny innsikt og viktige perspektiver for å ta viktige veivalg videre.

2. Etterprøv logikken i resonnementene

Det er lett å ta noen sammenhenger for gitt. For eksempel er det lett å konkludere med at resultater som oppstår etter at selskapet har endret praksis, skyldes disse endringene. Men det er ikke nødvendigvis riktig. Sjekk om logikken holder mål, og om hvert ledd i forklaringen er bekreftet.

Hvis salgstallene skyter i været, er det ikke godt å si om det skyldes egenskaper ved kundene eller noe selskapet har gjort riktig. Sørg for å skaffe deg et best mulig kunnskapsgrunnlag før du baserer beslutningene på slike forklaringer.

3. Søk et mangfold av synspunkter

Som leder bør du forsøke å få fram ulike perspektiver før du tar en beslutning. Selv om det kan være behagelig når alle er enige, betyr det at du ikke får prøvet ulike løsninger og argumenter mot hverandre. Hvis alle tenker likt, er det lett å stivne i tankegangen og være mindre åpne for nye løsninger.

Som leder bør du derfor oppsøke ulike miljøer på arbeidsplassen, og sørge for å omgås folk fra ulike avdelinger og ulike aldersgrupper. Det kan få fram nye perspektiver og synspunkter, hjelpe deg til å se kritisk på egne oppfatninger og ta bedre beslutninger som leder.

Les også: 7 nyttige spørsmål når du forbereder en beslutning

Powered by Labrador CMS