Ledelse

3 tips når møtene har est ut og blitt for store

Det en del glemmer når de kaller inn til møter, er å tenke igjennom hvem som egentlig bør delta.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse: Coach Anne Sugar, som blant annet veileder ledere som deltar på lederprogrammer på Harvard Business School, skriver i et innlegg hos Harvard Business Review om møter som har for mange deltagere.

Hun gir følgende tips til den som oppdager at møtet er blitt for stort:

* Gjør om på møtets formål, slik at det passer til antallet deltagere

En del bruker ifølge Sugar følgende «8-18-1800»-tilnærming:

  • 8 deltagere eller færre: Egnet hvis du forsøker å løse et problem eller ta en beslutning.

  • Opp til 18 deltagere: kan være effektivt under idédugnader

  • Opp til 1800 eller deromkring: kan lytte til informasjon og oppdateringer

Hvis målet var å få tatt en beslutning, men gruppen blir for stor, så kan du ifølge Sugar «redde» møtet ved å gjøre om på formålet til møtet. Ta heller en idédugnad på noe som er uløst.

* Del opp i mindre grupper

En annen innfallsvinkel er å dele den store gruppa opp i mindre grupper, som kan diskutere og komme opp med ideer hver for seg. Til slutt kan en fra gruppa rapportere om det de har snakket om til hele gruppa.

* Kort ned på møtet, eller avlys det

Hvis du oppdager at møtet er for stort, vurdér å korte ned på møtetiden. Du kan også vurdere å avlyse møtet, og ta opp igjen tråden sammen med en mindre og mer håndterbar gruppe senere. Du bør selvfølgelig ikke avlyse hvis folk har reist langt for å være med, og vær obs: Avlyser du mange ganger blir det fort et irritasjonsmoment for dem som har satt av tid til møtet.

Ledergruppa

Organisasjonspsykolog Henning Bang, som har forsket på ledergrupper, har i et videointervju her i Dagens Perspektiv tidligere påpekt at topplederen ikke alltid kan velge fritt når han eller hun skal sette sammen en ledergruppe.

Det eksisterende organisasjonskartet legger føringer.

– Utfordringen er kanskje ikke å velge den perfekte ledergruppa, men hvordan du kan spille de kortene du har fått utdelt, sier Bang.

Powered by Labrador CMS