Ledelse

Alle nyansatte trenger en «buddy»

Både produktiviteten og trivselen fikk et løft da Microsoft ga en gruppe nyansatte hver sin «buddy» i bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Det er lett å føle seg litt «bortkommen» når man kommer inn som ny på en arbeidsplass, og det tar tid før man har fått satt seg inn i alt det nye.

Mange selskaper har egne programmer for introduksjon og innfasing av nyansatte. Det har også Microsoft, som i et nytt pilotprosjekt utvidet programmet sitt til å også gi de nyansatte en «buddy» – eller en «kompis» eller en «fadder» om du vil – på jobben.

Dét ga gode resultater.

De som blir plukket ut til å være «buddies» for nyansatte, bør være medarbeidere som selv leverer gode resultater, ifølge Microsoft. De bør også ha relevant kunnskap om den nyansattes rolle og arbeidsoppgaver – og de må faktisk ha tid til å hjelpe den nyankomne.

I et innlegg på hjemmesidene til Harvard Business Review skriver Dawn Klinghoffer, fra HR-avdelingen i Microsoft, og dataanalytikerne Candice Young og Dave Haspas om pilotprosjektet som involverte i alt 600 medarbeidere på kryss og tvers i organisasjonen.

De forteller at «buddy»-ordningen i Microsoft har slått positivt ut på særlig tre områder:

  • Kontekst
    Noe av det som er vanskelig når du er ny, er å se oppgaver i en større sammenheng. En mer erfaren medarbeider kan hjelpe den nyansatte til å forstå hvordan deres rolle og oppgaver virker inn på teamets resultater, og gjøre veien inn i organisasjonen lettere, erfarer Microsoft. Dette kan handle om ting som ikke er nedfelt skriftlig noe sted, men som likevel er viktige. Det kan for eksempel dreie seg om hvem som er relevante interessenter i ulike sammenhenger etc. En medarbeider med mer erfaring enn den som er ny kjenner også kulturen i bedriften, herunder de uskrevne reglene.

  • Produktivitet
    Analyser Microsoft har gjort, viser at jo oftere den nyansatte møtte sin «buddy» jo raskere opplevde den nyansatte at han eller hun ble mer produktiv. 56 prosent av de nyansatte som hadde møtt sin «buddy» minst én gang i løpet av de nitti første dagene, oppga at han eller hun hadde hjulpet dem til å bli mer produktive i rollen. For dem som hadde hatt et møte to til tre ganger, var tallet 73 prosent. For dem som hadde møttes fire til åtte ganger, steg prosenten til 86 prosent. Blant dem som hadde møtt sin «buddy» mer enn åtte ganger på nitti dager, oppga hele 97 prosent at de hadde fått hjelp til å bli mer produktive. «Dette ekstra nivået med støtte er kritisk for at en nyansatte skal lykkes», konkluderer Klinghoffer, Young og Haspas hos Harvard Business Review.

  • Jobbtilfredshet
    Microsoft har også sammenlignet jobbtilfredshet hos nyansatte med og uten «buddies». Etter én uke var de nyansatte med «buddies» 23 prosent mer fornøyde med sin første tid i selskapet enn de andre. Dette forsterket seg over tid. Etter 90 dager var tallet 36 prosent.

I tillegg til at ordningen er positiv for de nyansatte, kan den slå godt ut for medarbeidere som plukkes ut som «buddies», ifølge Microsoft. For «buddies» kan dette være en mulighet til å utvikle og vise fram lederegenskaper.

Gjennom å lære opp andre, kan de også styrke sin egen kunnskapsbase.

Powered by Labrador CMS