Ledelse

Jakob Vårdal, leder for markedsavdelingen i Storebrand, stakk av med seieren under Årets unge ledere 2018.

– Alt går fortere nå

Digitaliseringen har satt fart i ledergjerningen. Nå setter kundene i sterkere grad presedens for hva bedriftene satser på, forteller leder i markedsavdelingen til Storebrand, Jakob Vårdal.

Publisert Sist oppdatert

37-åringen har akkurat gått av scenen, men tar seg tid til en prat med Dagens Perspektiv. Selv har han bare vært leder i 1,5 år – et halvt år mer enn kravet for å bli nominert til lederkåringen.

– Alt går fortere nå. Vi ser det på kundeløsningene våre. I dag setter kundene nærmest presedens for hva vi skal satse på. Løsningene er lett tilgjengelige, og alle må oppfylle hygienekravene. Det er vanskelig å skille seg ut digitalt, og kundene forventer enklere og bedre løsninger. Det er vanskelig å skape wow-faktor, sier han.

Manndomsprøve

Vårdal har blitt testet, evaluert og presset av konsulenter og andre eksperter. Til tross for hardkjøret synes han at prosessen har vært givende, og han er fornøyd med at han lyktes med å måle krefter mot et høyt antall dyktige ledere fra ulike bransjer.

Foto Foto: Bård Andersson

– Inngangen til kåringen var morsom: Jeg ble ringt opp av Assessit, uten å vite altfor mye om Årets unge ledere. Min umiddelbare tanke var at jeg ikke hadde tid til dette, men etterhvert tok både nysgjerrigheten og lærelysten overhånd. Etterhvert gikk det slag i slag, med personlighetstester, ferdighetstester med logikk og språk, egenevaluering og en evaluering av meg som leder som teamet mitt og lederen min utførte, forteller han.

Spesielt interessant syntes Vårdal det var å måle sin egen opplevelse av lederferdighetene opp mot hva hans ansatte syntes.

– Det var litt vanskelig å evaluere seg selv, men det var veldig interessant å sammenligne med hva andre la vekt på, poengterer han.

Cases

I rollespillene var han en del av ledergruppen, og bidro med å vurdere ulike strategiske tiltak i tillegg til å komme med egne løsninger på utfordringer.

– Så måtte jeg igjennom en medarbeidersamtale med en ansatt av det vanskelige slaget. Jeg spilte med, og gjennomførte det som om det var en vanlig situasjon på jobben. Det var det mye læring i. Det er jo vanskelig å trene på ledelse på jobben, så det var verdifullt å kunne reflektere og teste ut ting som man ikke kunne gjort ellers. Trening er viktig, sier han.

Vekk fra detaljfokus

Noe av det mest utfordrende med lederrollen handler om å kunne rive seg løs fra detaljene, og heller konsentrere seg om de store linjene, synes Vårdal. Han er opptatt av å være en leder som kan sette retningen for teamet han leder – å stake ut kursen.

Foto Vinner Jakob Vårdal, flankert av lederne på andre- og tredjeplass: Stine Trygg-Hauger (36), Administrerende direktør, Clas Ohlson AS (venstre) og Kjersti Krog (39), Head of Danske Direct, Danske Bank. Foto: Stine Østby.

– Så er det jo viktig å presisere at det er teamet som gjør jobben, men det strategiske er viktig for at den kan bli utført best mulig, presiserer han.

At folk er forskjellige setter i gang en del tanker, og det er både utfordrende og spennende, synes han. Det gjelder å lære seg hvordan folk tenker.

– Men det er det som er så fascinerende med ledelse: Det finnes mange veier til Rom, sier han.

Dersom vi tok en runde og snakket med teamet til Vårdal på Storebrand, ville de svart at han er en leder som er flink til å sette seg inn i problemstillinger, og som raskt klarer å støtte sine teammedlemmer. Han er opptatt av å engasjere, og av å lede an veien som selskapet har vedtatt visjoner på.

– Jeg er ingen superspesialist, og er nysgjerrig på kompetanse. Det er viktig å kunne nok til å lede teamet på en god måte, og samtidig må jeg utfordre oppover i systemet. Som mellomleder er min rolle todelt, avslutter han.

Årets unge ledere

Konsulentselskapet Assessit har i 10 år testet, utfordret og evaluert Norges beste unge ledere, gjennom et faglig forankret prosjekt med kandidatens læring i fokus. Årets Unge Ledere har vært gjennomført hvert år siden 2009. Kåringen av ledere under 40 år, som er nominerte av sine respektive bedrifter, er basert på solid internasjonal forskning, Resultatene som har blitt innhentet har inngått i forskningsprosjekter og blitt presentert på internasjonale konferanser.

Hva måles?

  • Personlige evner og potensiale: Personlighetstester og evnetester
  • Utøvd lederskap i egen arbeidssituasjon: 180 graders vurdering fra leder, medarbeidere og selvrapportering.
  • Observert kompetanse: Kandidatens håndtering av krevende ledersituasjoner, observert gjennom utvalgte case og simuleringsøvelser.
Powered by Labrador CMS