Ledelse

Boris Johnson har lovet å gjennomføre brexit 31. oktober, koste hva det koste vil, med eller uten noen avtale. Da er det bon voyage for britene sitt EU-medlemskap.

– Alt vi har sett så langt er løgner og inkompetanse

Med Boris Johnson (55) som ny britisk statsminister, håper professor Tim Bale at det britiske folket endelig kan se den harde virkeligheten og ikke eventyret brexit.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det klart at den høylytte mannen med det gule håret til alle kanter som er kjent for å skyte fra hofta, ble valgt som Storbritannias nye statsminister etter at Theresa May trakk seg tidligere i sommer.

Dagens Perspektiv snakket med den britiske politikkprofessoren Tim Bale for å høre hva britene- og resten av Europa kan forvente av mannen som mange har omtalt som en «klovn».

Bale har sammen med kolleger fra Queen Mary University of London intensiv studie av medlemskapet i de britiske politiske partiene, og de har undersøkt hvem disse medlemmene er.

Professoren har også vært en flittig kommentator i både The Guardian og Financial Times angående den langvarige, britiske utmeldingen av EU: brexit.

Notorisk løgner

Foto Professor Tim Bale. (Foto: Queen Mary University of London)

Boris Johnson har lovet å gjennomføre brexit 31. oktober, koste hva det koste vil, med eller uten noen avtale. Da er det bon voyage for britene sitt EU-medlemskap.

Han kommer til å nedsette et eget «krigskabinett» for brexit og vil nekte å punge ut med de tilsvarende 420 milliarder kronene som skilsmisseregningen med EU kommer på dersom EU ikke har mer å gi britene i forhandlingene.

Tror du folk kan stole på Storbritannias nye statsminister?

– Nei, nei, nei, utroper professoren før spørsmålet er ferdig stilt.

– Han har bevist gang på gang at han er upålitelig. Det eneste du kan stole på når det gjelder Boris Johnson er at du ikke kan stole på han, sier Bale.

Klovn og trussel

Bildet EU-ledere, som Johnson nå skal forhandle brexit med, har tegnet av Johnson er at han er både en trussel og en klovn.

Tror du Johnson vil be tatt seriøst av EU-lederne i forhandlingene?

– De må ta han seriøst, uavhengig av om de ser på han som en seriøs person eller ikke. Han vil være lederen for et viktig land som ønsker å forlate EU. EU er på mange måter avhengig av handelen med Storbritannia. Vi spiller fremdeles en viktig geopolitisk rolle. EU har ikke noe annet alternativ enn å ta Johnson seriøst. De må i hvertfall late som om de tar han seriøst i starten, sier Bale.

Jeg er usikker på om EU hverken tror at det er en reell trussel eller at det er en trussel han kommer til å gjennomføre

Professoren tror derimot ikke at Johnson vil være en bedre forhandler enn den avgåtte statsministeren Theresa May.

– Han lever i en fantasiverden hvor han tror han styrker posisjonen sin ved å true EU med å gå ut uten en avtale. Jeg er usikker på om EU tror at det er en reell trussel eller at det er en trussel han kommer til å gjennomføre.

Samtidig legger professoren til at Theresa May var så «forferdelig» at man nesten ikke kan tenke seg at det vil bli verre denne gangen.

Foto – Han lever i en fantasiverden hvor han tror han styrker posisjonen sin ved å true EU med ingen avtale, sier Tim Bale. (Foto: LEON NEAL / AFP)

Hvetebrødsdagene

På slutten av Mays karriere som statsminister var det få konservative som hadde troen på at hun kom til å levere en utmelding som ville være tilfredsstillende for partiet. Nettopp derfor mener Bale at det faktum at Johnson ikke er May, er en av hans største styrker.

– Johnson vil ha hvetebrødsdagene sine. De fleste nyvalgte statsministere og statsledere har en god periode etter at de har blitt valgt inn.

En annen fordel som kan komme Johnson til gode er mannen han står i opposisjonen mot, nemlig Labour-lederen Jeremy Corbyn.

– Han er helt ubrukelig. Johnson har vært heldig i valget fiender, sier han til.

Eventyret som slo sprekker

Hadde det vært et bedre alternativ for Storbritannia enn Boris Johnson?

– Det er et vanskelig spørsmål.

Professoren tror det ville vært bedre dersom Johnson hadde vunnet lederskapet like etter folkeavstemningen i 2016.

Denne fantasien som han har solgt det britiske folket de siste årene har gjort enorm skade på landet

– På den måten hadde han ikke hatt mulighet til å dyrke en fantasi i skyggen av Theresa May. Denne fantasien som han har solgt det britiske folket de siste årene, har gjort enorm skade på landet. Fantasien hans har forkrøplet Storbritannia, sier han.

Nå tror han tiden endelig er inne for at boblen sprekker. Johnson har nemlig lovet befolkningen en hel del de siste årene. Kommer han til å innfri?

– Endelig kan det britiske folket se den harde virkeligheten og ikke eventyret brexit, sier han.

En overklasse-bajas

Mange har sammenlignet den amerikanske presidenten med Boris Johnson - det gjelder ikke bare den luftige manken.

Det var furore i USA da president Donald Trump ble valgt. Bale tror derimot at behovet for krisehåndtering vil bli mindre i Storbritannia med Boris Johnson enn det har vært med Donald Trump i Det hvite hus.

– Basert på måten han var som ordfører i London, vil jeg tenke meg at Johnson som statsminister kommer til å delegere bort de kjedelige oppgavene til andre. Han vil bli en gallionsfigur i motsetning til en leder som henger som opp i detaljene.

Er Boris Johnson en god representasjon for den britiske befolkningen?

Latter.

– Nei, han kommer fra en veldig privilegert bakgrunn og har en veldig liten forståelse for ordinære menneskers liv. Selv om han maler et bilde av at han er «mannen i gata», er han virkelig ikke det.

På den andre siden tror Bale at Johnson representerer en elskverdig karakter – en overklassebajas.

– Optimismen hans er også noe folk tiltrekkes mot. Han appellerer definitivt til noen mennesker.

Foto Briter demonstrer mot Boris Johnson og det konservative partiet. (Foto: Tolga Akmen / AFP)

Desperate tilhengere

Terskelen for hva Boris Johnson kan komme unna med har vist seg å være mye, mye lavere enn for noen andre britiske politikere.

Han får - på samme måte som Donald Trump, lov av tilhengerne sine til komme unna med utsagn og falske løfter som motstanderne deres aldri ville ha gjort.

Bale forklarer at han dømmes ut fra helt andre kriterier.

– Årsaken til det er A) de er desperate og B) han tilbyr tilhengerne sine det de vil ha - en utvei vekk fra det hjørnet de selv har trengt seg opp i, og C) han er en karismatisk person som patetiske og desperate mennesker vil se til i ekstreme tider.

Hva vil skje med frammarsjen av ekstremisme i Europa nå som Johnson skal lede britene ut av EU?

– Dersom Johnson klarer å få Storbritannia raskt ut av EU, tror jeg det vil skade Nigel Farage, den tidligere UKIP-lederen og nåværende leder for det høyrevridde ekstremistpartiet Brexit Party siden 2019.

Jeg tror faktisk han vil være mer pragmatisk når han inntar statsministerrolle

Bale tror Johnsons seier vil redusere tilhengerskaren til brexit-partiet. På denne måten kan Johnsons seier være en bra ting fordi det hindrer partier som Brexit-partiet i å blomstre.

Det er også en mulighet for at partier i resten av Europa vil kunne argumentere for at partier som brexit-partiet og ledere som Nigel Farage kan ha en stor innvirkning på den politiske agendaen.

– Det kan oppfordre noen til å stemme på slike ekstremistpartier.

Professoren er derimot usikker på om Johnson kommer til å bli den populistiske, radikale høyrevinglederen som mange har stemt på.

– Jeg tror faktisk han vil være mer pragmatisk når han inntar statsministerrollen. En mindre spennende type enn det folk flest hadde sett for seg altså.

Ingen EU-avtale

Det er nå klart at Storbritannia kommer til å gå for en hard brexit uavhengig av om de forlater unionen med eller uten en avtale.

En hard brexit vil si at Storbritannia ikke lenger kommer til å være en del av EUs indre marked.

– Tidligere ville jeg ha avvist ideen om at Storbritannia kom til å forlate EU uten en avtale på plass. Akkurat nå virker det som det er mer sannsynlig at vi kommer til å forlate EU uten en avtale enn med en avtale.

Professoren tror det er en 60/40 prosent sjanse for at britene ikke kommer til å ha en exit-avtale på plass ved utmelding.

Alt er avhengig av om parlamentet klarer å blokkere en utmelding uten avtale. Per dags dato er det ikke en majoritet i parlamentet som vil støtte utmelding uten avtale.

– Alt koker ned til om den nye regjeringen vil finne en vei utenom parlamentet, sier Bale.

Sammenlignes med Thatcher

Johnsons støttespillere har sammenlignet han med den konservative lederen Margaret Thatcher. Er det etter din mening en rettferdig sammenligning?

– Absolutt ikke. Hun var en statsleder med betraktelig tyngde og seriøsitet. Johnson er en vits og en opportunist.

Det eneste professoren mener de to har til felles er en entusiasme for lavere skatt, liten innblanding i næringslivet fra myndighetenes side, mindre reguleringer og en grad av euroskepsis.

– Utenom det er det få likheter mellom de to. Det blir som å sammenligne epler og appelsiner. Thatcher var overlegen han på alle måter. De som sammenligner dem, lever mer i håpet enn i realiteten.

Årsaken til denne «virkelighetsfjerne» sammenligningen tror Bale har å gjøre med den desperate situasjonen De konservative befinner seg i.

– De har panikk og partiet må få det til å fungere på en eller annen måte.

En kø av problemer

Brexit er den store, stygge ulven av et problem som står først på agendaen til den nye statsministeren.

– Situasjonen med brexit suger oksygenet ut fra de andre presserende problemene som Johnson står overfor.

En del britiske aviser har nå kjørt i gang kampanjer for å kunne påvirke den nye statsministeren. En av landets mest mektige aviser, The Daily Mail, har eksempelvis kjørt en kampanje om kostnaden av eldreomsorg og deres pårørende.

Hvis han klarer å gripe fatt i disse problemene, vil han måtte viser kvaliteter og ferdigheter som vi til nå ikke har sett fra han

– Dette er et av problemene Johnson må ta stilling til.

Det er også økende problemer i helse og omsorgsektoren i landet. I løpet av vinteren spår Bale at landet få en situasjon hvor det britiske helsevesenet vil finne seg strekt til ytterpunktet.

– Det er aldri en bra situasjon å måtte håndtere for det konservative partiet.

Den andre store utfordringen, som er knyttet til brexit, er økonomien. Det ser nemlig ut som den britiske økonomiske veksten er i ferd med å bremse.

– Uavhengig av brexit, ser det ut som vi er på vei inn mot økonomiske nedgangstider.

Tror du Johnson klarer å ta fatt i disse utfordringene?

– Hvis han klarer å gripe fatt i disse problemene, vil han måtte viser kvaliteter og ferdigheter som vi til nå ikke har sett fra han. Alt vi har sett fra han tidligere er løgner og inkompetanse. Han må overraske oss alle hvis han skal vise seg selv verdig og i stand til å løse problemene landet står overfor.

Powered by Labrador CMS