Annonse
Daglig leder i Babcock Marius Martin Hansen. Foto: Babcock.
Navn i uken
Marius Martin Hansen

Anbudsdrømmen som ble et mareritt

Da pappa og styreleder Henry Hansen ga sin sønn Marius jobben som daglig leder i Babcock Norge, så nok ingen av dem for seg at det skulle bli så mye bråk.

Men bråk har det vært, og bråk er det fortsatt og mer bråk er i vente.

Da Babcock vant anbudet om å levere luftambulansetjenester i Norge, var det en stor seier for familien Hansen.  

Pappa Henry Hansen er gründeren som startet det som i dag er Babcock Norge. Han jobbet først i flere år i selskapet Lufttransport, før han dro til Sverige og startet opp sitt eget selskap – Lufttransport AB. I Sverige vant nykommeren anbud på ambulanseflyging nord i Sverige, og i 2007 kjøpte Henry Hansen hele selskapet og etablerte Scandinavian AirAmbulance. Senere kjøpte Hansen-folket også selskapet Svensk Flygambulans og overtok ambulanseflyoppdrag i Sør-Sverige.

Slikt legges merke til, og i 2014 ble Scandinavian AirAmbulance kjøpt opp av den britiske industrigiganten Babcock International, som i tillegg til å drive ulike flytjenester over store deler av verden også produserer forsvarsmateriell og sikkerhetsutstyr.

Da oppdraget for luftambulansetjenester i Norge ble lagt ut på anbud, så Hansen-folket en mulighet. Etter mange runder med justeringer av pris og kostnader, gikk Babcock til slutt av med seieren, og dunket ut Luftransport som hadde hatt dette oppdraget de siste 25 årene.

Babcock Norge ble raskt etablert, med Henry Hansen som styreleder og sønnen Marius som daglig leder. Famileeventyret hadde virkelig tatt av.

Men Hansen-familien fikk ikke sole seg i seiersglansen særlig lenge.

Det var mye støy under selve anbudsrunden, og det ble ikke mindre etterpå.

Helsetjenestene – særlig i Nord-Norge – tvilte på at nykommerne ville kunne levere det oppdraget de hadde tatt på seg. Og det ble et himla styr med piloter, kontrakter og opplæring på nye fly.

Det gikk så langt at et forslag om å annullere hele kontrakten var oppe til votering i Stortinget – men det ble nedstemt.

Babcock holdt imidlertid stand, og overtok luftambulansetjenesten i Norge fra 1. juli i år.

Men gemyttene roet seg ikke av den grunn. De toppet seg.

De siste ukene har det vært krisestemning i nord og statsrådjakt på Stortinget i sør. Babcock har måttet få hjelp fra Forsvaret, Sverige og gamle fly for å kunne opprettholde beredskapen, da de har hatt «tekniske problemer» med egne fly.

I skrivende stund hevder Babcock hardnakket at beredskapen er på stell. Men bråket er ikke på hell. Hvem skal ta regningen for all ekstrahjelpen som er satt inn? Det kan bli dyrt for familien Hansen, selv om de har en britisk industrigigant i ryggen.   

Marius Martin Hansen er født 1983. At 36-åringen har fått en skikkelig ilddåp som toppleder er ingen overdrivelse. Klarer han å stå han av, og få skikk på luftambulansetjenesten i nord, vil han bli en ettertraktet leder for flere enn de som bedriver lufttransport. Men det er ikke så mange som har trua foreløpig.

Babcock-eventyret til Marius Hansen og pappa Henry kan ende med at det offentlige overtar driften av luftambulansetjenesten i Norge, etter 25 år med privat drift.

Det er ikke et ettertraktet ettermæle for en anbudsvinner.

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse