Ledelse

Styrekspert Frode Solberg mener det utøves for dårlig styrearbeid i offentlige virksomheter.

– Daglig leder bør gå av, og styret bør se på sin behandling av sakene

I privat sektor hadde styret vært tøffere, mener Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI.

Publisert Sist oppdatert

Det var med de uttalte verdiene Åpen, Pålitelig, Etterrettelig og Nyskapende at bompengeselskapet Ferde handlet med firma som toppsjef Trond Juvik var medeier i.

Ifølge NRKs dekning av saken er Trond Juvik Norges best betalte bomsjef med en lønn på 1,7 millioner kroner. Juvik er også styreleder i det enorme veiprosjektet Ryfast. Under hans lederskap har Ferde bestilt flere lisenser fra delvis Juvik-eide BTS Norway.

Til sammen 14 ansatte i Ferde hadde eierinteresser i BTS Norway som nå er konkurs.

Bakgrunnen for problemene var at det lille konsulentselskapet hadde bestilt for mange lisenser til programvare og trengte å kvitte seg med flere. Ferde har på sin side hevdet at det var behov for lisensene som det ble betalt 273.000 kroner for.

Anskaffelsen var aldri på anbud. Styret var heller ikke orientert om transaksjonene på forhånd og har gitt daglig leder en korreks.

Samtidig er det i ettertid gjort klart at Juvik fortsatt har styrets tillit.

Videre er det kommet frem at en tidligere toppleder i Ferde, Jonny Bratseth, fakturerte selskapet for 1,8 millioner kroner fra et selskap han hadde overført til sin kone før han tok lederjobben.

Krass kritikk

Styreekspert Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI synes sakene er grelle eksempler på hvor lite kunnskap styrene i offentlige virksomheter besitter.

– Daglig leder bør gå av, og styret bør se på sin egen behandling av denne saken, sier han til Dagens Perspektiv.

Mens Ferde mener alle transaksjoner som NRK har belyst er lovlige, mener Solberg det er helt på sin plass å stille spørsmål ved habiliteten.

– Hva er et man holder på med egentlig? Hvis styret hadde gjort som det skulle, så blir slike ting unngått, sier han.

Han viser til at styrene har aktive krav på seg til å sikre god forvaltning av et selskap og til å føre tilsyn med daglig leder.

– Har man ikke standarder for hva slags type næringsvirksomhet en leder skal utøve? sier han.

Solberg peker på at et bomselskap, med alt av følelser og politisk sprengkraft som ligger i det samfunnsoppdraget, bør være ekstra påpasselige med omdømmet sitt.

– Dette er veldig følsomt, og slike saker går på tilliten løs, sier han.

Ifølge Solberg er det alvorlig når et styre går så langt som å gi en daglig leder korreks.

– Men om dette hadde vært i en privat bedrift, er det min mening at grepene kunne blitt tøffere. Jeg synes styret burde være tydeligere på hvordan dette skader tilliten. Nå fremstår de nærmest fraværende. De har ikke gjort jobben sin, sier han.

Ønsker ikke å kommentere

Styreleder i Ferde, Paul Magne Nilsen, har blant annet vært administrerende direktør i Bybanen i Bergen og fylkesrådmann i Hordaland. Han forteller at det har vært betydelig pågang fra mediene den siste tiden og at NRK har jobbet med sakene om Ferde i over 8 måneder.

Han ønsker ikke å kommentere kritikken av styrets arbeid.

Powered by Labrador CMS