Ledelse

Jeremy Hunt og nåværende britisk statsminister Boris Johnson ble begge sendt på kostskole som barn.

Derfor produserer kostskoler dårlige ledere

Den britiske psykoterapeuten og forfatteren Nick Duffell hevder at privilegerte barn som blir sendt ut av landet for å gå på skolen ofte ender opp som inkompetente mobbere.

Publisert Sist oppdatert

I mange land er det en såkalt «elitetradisjon» å sende barna sine på dyre kostskoler (boarding schools) i utlandet fra ung alder.

I Storbritannia er dette vanlig blant den privilegerte delen av befolkningen. Man må lete hardt og lenge for å finne en britisk mannlig statsminister som ikke ble sendt på kostskole som syvåring, for den å ta en privatskoleutdanning i hjemlandet, mest sannsynlig Eton.

Både Storbritannias ferske statsminister Boris Johnson, hans valgkampkonkurrent Jeremy Hunt og tidligere statsminister David Cameron gikk alle på kostskole i utlandet.

I et innlegg fra 2014 skrev psykoterapeuten Nick Duffell i The Guardian at det å bli etterlatt til seg selv i så ung alder, forbereder deg dårlig på relasjoner i voksenverden.

Duffell er grunnlegger av «Boarding School Surviviors» og tilbyr hjelp til de som har blitt utsatt for kostskole.

«Kostskoler fører til at en liten gruppe mannlige ledere viderefører en kultur av elitisme, mobbing og misogyni som påvirker hele samfunnet,» skriver han.

Latterliggjøres

Den såkalte «gylne» stien til suksess gjennom kostskole er like aktuell i dag som den var for 100 år siden. Det er en tradisjon som mange håner, men som også blir tatt for gitt.

«Det som er mindre kjent er at kostbare eliteskoler konsekvent produserer mennesker som fremstår mer kompetente enn de egentlig er. De mangler myke ferdigheter, som for eksempel å kunne opprettholde nære relasjoner. Disse mennene er rett og slett ikke godt nok rustet til å være ledere slik verden ser ut i dag,» skriver Duffell.

Hans studier viser at barn, for å overleve kostskole uten nærhet til familien, slår av følelsesregisteret sitt noe som skaper begrensinger for dem senere i livet. Barn som blir sendt på kostskole blir tvunget til å ta vare på seg selv uten hjelp fra familien fra en svært ung alder.

«Disse guttene sliter med å bli modne voksne fordi de ikke får en organisk barndom. Dette er årsaken til at mange britiske politikere opptrer gutteaktig – nesten som et Petter Pan-syndrom,» skriver forfatteren.

Stenger kvinnene ute

Mange av de privilegerte kostskole en kjønnsdelte. Det vil si at disse kommende mannligere lederne ikke har regelmessig kontakt med jenter før de eventuelt begynner på høyere utdanning.

«Kvinner er fremmede vesener for disse mennene, derfor insisterer de å holde dem utenfor politikken. På en ubevisst måte holdes alle kvinner ansvarlige for at deres egne mødre forlot dem i ung alder,» skriver Duffell.

Han fortsetter med å si at denne trenden er alarmerende fordi det i realiteten er barn i form av voksne menn som styrer landet.

Powered by Labrador CMS