Ledelse

Et par tips for å komme over frykten for å velge en ny karrierevei

Publisert Sist oppdatert

Lest om selvledelse. Karrierecoachene Claire Harbour og Antoine Tirard skriver i et blogginnlegg på hjemmesidene til den franske handelshøyskolen Insead det om å «stivne» karrieremessig.

De skriver om at det kan være stressende å skifte karrierevei. Du risikerer å feile, og det kanskje bekymrer du deg for både fall i sosial status og inntekt.

Frykten for det ukjente kan igjen føre til at folk ikke har energi til å gjøre karriereforandringer, mener Harbour og Tirard.

Karrierecoachene gir i innlegget sitt tips om steg man kan ta for å komme seg ut av «tåka», og over i et mer handlekraftig modus.

Nedenfor finner du tre av dem. Kanskje kan tipsene være til inspirasjon også når man har lyst til å gjøre noe nytt i den jobben man allerede har?

  • Ta små steg
    For å komme seg ut av paralyserende frykt, er det en god tilnærming å sette seg noen små mål som det er mulig å nå. Karriere-coachene anbefaler videre å gjøre noen små eksperimenter for å bygge «risikomuskler». En leder som ønsket å bli coach, begynte eksempelvis å coache arbeidstagere på arbeidsplassen på uformell basis før hun tok spranget og ble coach på fulltid. Ved å starte med små steg, kan det bli lettere å gjennomføre større handlinger og endringer senere, mener coachene. Det kan også inspirere til mer informasjonsinnhenting, bygge selvtillit og gi deg en bekreftelse på om det karrierescenariet du ser for deg er det du faktisk ønsker.
  • Å feile må ikke være negativt
    Se ting i en større sammenheng, og husk at ingen karriereendring må være «for alltid». Tro heller ikke at én stor beslutning vil påvirke karrieren din for evig og alltid, som regel er det tallrike, må beslutninger som påvirker mest. Ofte gjennom at du eksperimenterer. Og skulle du feile, så husk at det å feile ikke trenger å være negativt, oppmuntrer Harbour og Tirard. Et feilsteg kan gi deg informasjon om hvor du bør forbedre deg. Det kan også være det som gir deg inspirasjon til skaffe til veie mer informasjon, slik at du kan ta bedre karrierebeslutninger i fremtiden.
  • Skaff deg en heiagjeng
    Omgi deg med mennesker du stoler på, og spør om du kan få teste ideene dine på dem. Be dem om å være heiagjengen din eller om å gi råd og emosjonell støtte. Karriere-coachene skriver at nesten alle de har intervjuet eller coachet som har skiftet karriere har fortalt at det har vært positivt å legge energi i en «støttegruppe».
Powered by Labrador CMS