Ledelse

Norges Råfisklag er blant medlemmene i den nye interesseorganisasjonen Samvirkene.

Etablerer interesseorganisasjon for samvirker

– Norge trenger en nasjonal plan for eierskap. Et samvirke er en attraktiv eierform som er godt egnet for å løse store samfunnsutfordringer, sier daglig leder i den blodferske interesseorganisasjonen, Janne Log.

Publisert Sist oppdatert
Foto Janne Log er daglig leder i Samvirkene.

Tidligere har norske samvirker hatt sitt eget informasjons- og kompetansesenter i Samvirkesenteret. Nå tar de enda et steg og etablerer sin egen interesseorganisasjon, Samvirkene.

– Du var også daglig leder i Samvirkesenteret. Hva er greia med en egen interesseorganisasjon?

– Det viktig for Samvirkene å synliggjøre samvirke som en attraktiv eierform som er godt egnet å løse store samfunnsutfordringer, sier Janne Log.

– I det vi nærmer oss 2020 dreier eierskap og styring seg om å løse felles samfunnsutfordringer. Samvirke betyr langsiktig og spredt eierskap, og de opprettes for å møte et behov, fortsetter hun.

Samvirkene

Samvirkene, interesseorganisasjonen for norske samvirker representerer:

  • 2,8 millioner enkeltmedlemmer

  • 88.000 ansatte

  • 169 milliarder NOK i samlet omsetning

Samvirkene har 36 virksomheter medlemmer, blant annet er følgende medlemmer: Coop, KLP, Norsk Landbrukssamvirke, NBBL, Landkreditt, Kredinor, Norges Råfisklag, Oslo Taxi og Bilkollektivet.

Nasjonalt eierskap

Ifølge Janne Log trengs det en nasjonal eierskapsplan i Norge. Også der mener hun Samvirkene kan bidra.

– Vi ønsker å bidra til at Norge får en nasjonal plan for eierskap. Norge har stort statlig eierskap og et stort, økende utenlandsk eierskap. Når vi står overfor store bærekraftsutfordringer og økende ulikhet, trenger vi en plan for eierskap som sikrer at vi får et langsiktig, bredt og nasjonalt eierskap som tar vare på og utvikler vårt viktigste konkurransefortrinn; den norske modellen.

Heldigvis har hun en styreleder som er helt enig i den vurderingen:

– Gjennom Samvirkene ønsker vi å løfte en debatt om verdiskaping og eierskap. Det utenlandske eierskapet i Norge øker og det svekker den norske modellen. Derfor må diskutere hvem vil vi skal eie norsk verdiskaping og arbeidsplasser slik at vi tar vare på og utvikler den norske modellen, sier styreleder i Samvirkene, Henning Lauridsen.

Powered by Labrador CMS