Annonse
Franske Christine Lagarde er nominert til å overta som president for Den europeiske sentralbanken (ESB). Hun går dermed av som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix      

EUs finansministre vil ha ny europeer i IMF

IMF har hatt elleve sjefer siden opprettelsen i 1945. Alle elleve har vært fra Europa, mens presidentene i Verdensbanken har vært fra USA.

Den tradisjonen vil EU nå kjempe for å bevare. Det bekreftet ministre fra flere medlemsland på vei inn til EUs finansministermøte i Brussel tirsdag.

Et arbeid er allerede i gang på bakrommet for å koordinere innsatsen. Målet er at europeiske land skal samle seg bak én felles kandidat, slik at denne kandidaten stiller sterkere i konkurransen når franske Christine Lagardes etterfølger skal velges.

I spekulasjonene er flere navn blitt nevnt:

  • Nederlands tidligere finansminister Jeroen Dijsselbloem, som var president for eurogruppen fram til i fjor

  • Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb, som i dag er visepresident i Den europeiske investeringsbanken (EIB)

  • Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney, som riktignok er canadisk, men som også har britisk og irsk pass

  • Bulgarske Kristalina Georgieva, som i dag er administrerende direktør i Verdensbanken

Christine Lagarde går av som IMF-sjef fordi hun er nominert til å overta som ny president for Den europeiske sentralbanken (ESB) etter italienske Mario Draghi.

Annonse
Annonse