Ledelse

Flest konflikter i store arbeidsgrupper?

Jo større arbeidsgruppen er, jo større er risikoen for fravær og konflikter, ifølge en stor svensk spørreundersøkelse. Arbeidsmiljøforsker Stein Knardahl er ikke like sikker.

Publisert Sist oppdatert

Det er en tydelig kobling mellom størrelsen på arbeidsgruppen man jobber i og hvordan medarbeiderne har det på jobben. Dét hevder konsulentselskapet Brilliant Future i en pressemelding om to nye spørreundersøkelser de har gjennomført i svensk arbeidsliv.

Ifølge den ene undersøkelsen, hvor de har fått inn svar fra medarbeidere fra 141 arbeidsgrupper, er korttidsfraværet nesten dobbelt så høyt i arbeidsgrupper med over 40 ansatte sammenlignet med arbeidsgrupper med opp til fem medarbeidere. Selv i grupper på mellom seks og ti medarbeidere, er korttidsfraværet høyere enn i gruppene med opp til fem medarbeidere, ifølge konsulentselskapet.

Mener ledere har et ansvar

I en annen undersøkelse, hvor de har fått 162 681 svar, kommer det ifølge Brilliant Future frem at det er en «svært sterk» kobling mellom gruppestørrelse og opplevde konflikter. Andelen som opplever konflikter i en arbeidsgruppe er ifølge disse svarene dobbelt så stor i en gruppe som består av et trettitalls medarbeidere som i en gruppe som bare består av en håndfull personer.

Sofie Johansson fra Brilliant sier i pressemeldingen at selskaper og organisasjoner må forstå hvordan organisatoriske faktorer, som gruppestørrelse, faktisk påvirker det opplevde arbeidsmiljøet. Hun mener at den øverste ledelsen har et ansvar, og at det er avgjørende å kontinuerlig undersøke medarbeidernes opplevelse av arbeidsmiljøet for å tidlig fange opp kritiske faktorer det bør gjøres noe med.

Det er så mange andre parametere enn størrelse som har betydning for konflikter

Forsker ikke like sikker

Stein Knardahl, avdelingsdirektør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt her i Norge påpeker at pressemeldingen ikke sier noe om hva slags grupper det er snakk om. (Er det en prosjektgruppe, en enhet, en avdeling etc) Han savner også en beskrivelse av hvilken type konflikter det er snakk om. (Mellommenneskelige konflikter, rollekonflikter, oppgavekonflikter etc)

Når det gjelder størrelser på grupper og konflikter, så viser han til at det er gjort få akademiske studier på dette.

– Problemstillingen er lite studert i Norge og internasjonalt fordi det er så mange andre parametere enn størrelse som har betydning for konflikter, sykefravær og engasjement, forklarer Knardahl.

– Det store uløste spørsmålet er om funnene i de svenske undersøkelsene har noe med gruppestørrelse å gjøre eller om sammenhenger med gruppestørrelse er konsekvenser av andre forhold.

Utfordringer med store grupper

Ifølge Knardahl er det like fullt noen kjennetegn ved store grupper som kan by på arbeidsmiljøutfordringer:

  • Det er mer problematisk å dele informasjon og det er større mulighet for misforståelser

  • Den enkelte kan oppleve lavere autonomi – selvbestemmelse – i store grupper. Dette skjer delvis fordi store grupper ofte har andre typer arbeid enn små.

  • Store grupper arbeider med andre typer oppgaver enn de små.

  • Ansatte i store grupper kjenner hverandre ikke så godt som det medarbeidere i små grupper gjør, og kan dermed bli mindre åpne, fortrolige og trygge

  • Hver enkelt får mindre tilbakemelding i store grupper

  • Ledere har mindre mulighet til å skaffe seg adekvat oversikt over alle problemstillinger, utfordringer, hindringer og ressurser i store grupper;

– Finnes det noen «ideell» størrelse på en arbeidsgruppe?

– Nei, den ideelle størrelsen på en gruppe eller team vil være avhengig av oppgavene som skal utføres og løses.

Powered by Labrador CMS