Ledelse

Ole Gunnar Solskjær møter pressen på Old Trafford torsdag ettermiddag. Denne uken ble det klart at han får managerjobben for Manchester United på fast basis.

Fotballens mest berømte vikar har endelig fått fast jobb

Publisert Sist oppdatert

Da Manchester United torsdag kunngjorde at Ole Gunnar Solskjær er klubbens nye permanente manager, var det samtidig en lang og brokete reise som til slutt endte ved ønsket destinasjon.

Guttungen som studerte samfunnsøkonomi på BI, og bøttet inn mål på nivå tre i Norge for Clausenengen rakk knapt å bli en legende på Atlanten stadion før Åge Hareide og Molde kjøpte ham. I løpet av 54 kamper skåret han 41 mål – en uvanlig god prestasjon for en spiss i begynnelsen av 20-årene. Prestasjonen ble lagt merke til i storklubben Manchester United, som overraskende nok valgte å satse på Solskjær.

I Manchester fikk han raskt kallenavnet «Babyface Assassin», og leverte fra første spark på ballen. Han konkurrerte med noen av Europas beste spisser om plass på laget, og måtte finne seg i være innbytter i mange kamper. Men han fikk som regel sjansen, og imponerte i de rette øyeblikkene.

Da skader og alderen begynte å sette spor, brukte Solskjær kunnskapen han hadde tilegnet seg i en av verdens største klubber. Han hadde aktivt spurt manager Sir Alex Ferguson om tips og råd, med en fremtidig managerkarriere i tankene.

Etter sin avskjedskamp fikk Solskjær jobben som manager for reservene i Manchester United. Her hadde han blant annet ansvaret for en ung Paul Pogba, i tillegg til Joshua King og Magnus Wolff Eikrem. Sesongene med reservene ga Solskjær verdifull erfaring og gode resultater. Men etter mange år i England ble hjemlengselen utslagsgivende da gamleklubben Molde ville ha Solskjær som trener.

Da Solskjær startet i jobben i 2011 hadde han med seg personer fra støtteapparatet i Manchester United, og gjorde om på rutinene og organisasjonskulturen i klubben. Etter flere år med Rosenborg-dominans kunne Molde løfte troféet allerede den første sesongen. Året etter gjentok klubben bedriften, mens den måtte ta til takke med cup-gull i 2013.

I Wales la de merke til Solskjærs suksess, og i januar 2014 ble det offentliggjort at Solskjær ble ny Cardiff-manager. Klubben slet i bunnen av Premier League, og hadde en eksentrisk eier, som blant annet hadde skiftet ut klubbens drakter fra blått til rødt. Vanskelige rammebetingelser og en del kjøp av norske spillere som ikke helt tok nivået, førte til nedrykk i Solskjærs første sesong. Utviklingen fortsatte i 2015, og etterhvert fikk Solskjær sparken.

Da bar ferden hjem til Molde igjen. Nå virket det som om Solskjær var preget av motgangen, og han slet med å få dreis på spillet til Molde. Sakte, men sikkert begynte imidlertid klubben å vinne igjen, og på slutten av sesongen i fjor var det Molde som virket som det sterkeste laget i Eliteserien.

Da Jose Mourinho fikk sparken i Manchester United, etter en rekke svake resultater og surmuling blant spillerne, ble den overraskende nyheten offentliggjort: Solskjær overtar som midlertidig manager. 14 seire, bare 2 tap og avansement til kvartfinalen i Champions League er resultatene han har å slå i bordet med siden ankomsten 19. desember.

Det var nok. Torsdag kom beskjeden han hadde ventet på: Vikariatet er over. Du har fått fast jobb.

Det ble uunngåelig at siste stoppested på Solskjærs reise ble Old Trafford.

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Powered by Labrador CMS